Rektorski kolegijum u posjeti Pomorskom fakultetu Kotor




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Pomorski fakultet Kotor je, 15. aprila 2021. godine, posjetilo rukovodstvo Univerziteta Crne Gore na čelu sa vršiocem funkcije rektora prof. dr Vladimirom Božovićem, prorektorkama prof. dr Irenom Orović, prof. dr Sanjom Peković i prorektorom prof. dr Veselinom Mićanovićem. Prilikom obilaska prostorija Fakulteta,  dekan Pomorskog fakulteta Kotor prof. dr Špiro Ivošević je sa najužim rukovodstvom pokazao postojeće kapacitete koji se koriste u izvođenju nastavnog procesa i obuke za pomorce, a u skladu sa najnovijim međunarodnim pomorskim regulativama. Ukazano je na mogućnosti daljeg nadograđivanja i unapređenja postojećih infrastrukturnih kapaciteta koji bi Fakultetu dali poseban imidž pomorske obrazovne institucije u regionu.

U razgovorima je ukazano na izazove, ali i aktuelne probleme sa kojima se suočava Pomorski fakultet Kotor u cilju što boljeg odgovaranja zahtjevima pomorskog tržišta, u pogledu nastave, a posebno potrebe da Fakultet iznjedri sopstvene kadrove iz oblasti najužih stručnih oblasti,  nautičke, mašinske i elektro struke, te domena menadžmenta u pomorstvu. Posebno je razmatrano pitanje podmlađivanja kadra na Fakultetu i mogućnosti njihovog usavršavanja, što je otvorilo temu rastućeg trenda u okviru Erasmus programa, odnosno boravka na nekim od inostranih fakulteta, te  razmjene akademskog i neakademskog osoblja.

Rukovodstvo Univerziteta je iskazalo razumijevanja za specifičnosti rada Pomorskog fakulteta Kotor koji je usko povezan sa međunarodnim tržištem rada, pomorskim agencijama i privredom. Takođe, ukazano je na  ulogu koju Pomorski fakultet Kotor ima kao višedecenijski prepoznat nosilac visokoškolskog pomorskog obrazovanja u Boki i Crnoj Gori, i kao dio pomorske tradicije u  Kotoru, gradu UNESCO-a.

Predstavnici rukovodstva su izrazili razumijevanje za predočene probleme i iskazali spremnost da podrže Pomorski fakultet Kotor u budućem radu, kako u smislu podrške koja je u domenu Univerziteta, tako i zajedničkog nastupa prema resornim ministarstvima.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.