Održano gostujuće predavanje iz prakse „Učimo marketing”




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U okviru naučne oblasti Marketing u pomorstvu 06.05.2021. godine  održano je online predavanje na temu “Strategijsko planiranje međunarodnog marketinga sa fokusom na B2B korisnike“ za studente sa studijskog programa Menadžment u pomorstvu i logistika na osnovnim i master studijama. Gostujići predavač bila je Biljana Papović, vođa službe za unapređenje i automatizaciju procesa u kompaniji Crnogorski Telekom A.D. i ekspert za strateško planiranje i unapređenje korisničkog iskustva. Predavanjem je obuhvaćeno nekoliko tematskih cjelina:

- Međunarodna marketing strategija (strateško planiranje u internacionalnim kompanijama -Case Study - Deutsche Telekom, kaskadiranje strategije i prilagođavanje marketing akcija ciljevima kompanije na lokalnom i globalnom nivou)

- Organizacija B2B marketinga (marketing miks, strategije malih, velikih i internacionalnih preduzeća)

- Kontrola međunarodnog marketinga (revizija akcija, aktivnosti koji se odnose na korisničko iskustvo, itd).

Povezujući praksu i teoriju marketinga, Papović je detaljno objasnila koncept 7P instrumenata marketing miksa u međunarodnom marketingu. Ističe standardizaciju u svim segmentima ovog koncepta, od toga da je Deutche Telekom broj jedan konvergentni provajder koji u jednom paketu nudi usluge mobilne i fiksne telefonije. Biznis korisnicima nude savremene Cloud servise. Cijenovna strategija usmjerena je na kreiranje dodatne vrijednosti. Takođe, poslovni objekti kao kanali prodaje su uređeni prema određenim i striktnim pravilima na nivou cijele korporacije. Kroz integrisane marketinške komunikacije promovišu se osnovne vrijednosti brenda: odgovornost prema korisnicima, zaposlenima i društvu (sponzorstva u sportu i muzici), autentičnost i inovativnost brenda, sigurnost, itd. Zadovoljstvo korisnika i zaposlenih redovno se kontroliše putem anketiranja. Procesi pružanja usluga se digitalizuju, pri čemu je Telekom razvio aplikaciju za korisnike koja je osnova agilnog načina poslovanja i agilnog marketinga. Takođe, redovno rade istraživanja vezana za sve aspekte poslovanja i praćenje konkurenata.

Nakon poučne i efektne prezentacije, studenti su pokazali zainteresovanost za datu temu postavivši pitanja vezana za proces razvoja karijere gošće u renomiranoj kompaniji, savremene koncepte međunarodnog marketinga sa posebnom pažnjom na digitalni i agilni marketing. Takođe, studente je interesovala pozicioniranost ove telekomunikacione kompanije u odnosu na druga dva konkurenta na našem tržištu, kao i specifičnosti tržišta Crne Gore u odnosu na ostala tržišta gdje Telekom posluje.

Zaključeno je da su primjeri iz prakse izuzetno važni za ovu naučnu oblast i usavršavanje studenta u ovom pravcu, pa je i iz tog razloga planirano još jedno predavanje za narednu studijsku 2021/22. godinu na predmetu Digitalni marketing u okviru novoakreditovanih master studija.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.