Uspješna međunarodna saradnja Pomorskog fakulteta Kotor




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Tokom akademske 2020/21. godine u specifičnim uslovima uzrokovanim pandemijom COVID-19 virusa Pomorski fakultet Kotor uspješno realizuje saradnju sa međunarodnim partnerskim visokoobrazovnim institucijama u okviru Erasmus + programa mobilnosti.

Tradicionalno dobre relacije održavane su značajnim brojem onlajn konsultacija i dogovora, a otvaranjem prvih mogućnosti u februaru 2021. godine naši studenti započeli su mobilnosti na pomorskim akademijama u Litvaniji i Letoniji. U mjesecu maju realizuje se mobilnost akademskog osoblja između Pomorskog fakulteta Kotor i Pomorskog odjela Univerziteta u Dubrovniku i Rzeszow Univerziteta Tehnologije iz Poljske. Podnesene su aplikacije akademskog i neakademskog osoblja, kao i studenata osnovnih i master studija za razmjenu sa Tehničkim fakultetom Čačak Univerziteta u Kragujevcu, kao i sa Pomorskim fakultetom Univerziteta u Splitu. Zainteresovanost studenata za učešće u programu Erasmus + mobilnosti jača iz godine u godinu, a posebno ohrabruje i porast broja zainteresovanih za postdiplomske studije.

Za akademsku 2021/22. postignuti su dogovori za nove saradnje sa tradicionalnim partnerima, pomorskim akademijama iz Rumunije (Mircea Cel Batran Naval Academy), Litvanije (Lithuanian Maritime Academy) i Letonije (Latvian Maritime Academy). Potrebno je istaći da je sa ovim institucijama postignut značajan broj studentskih mobilnosti tokom 2019/20. godine, definisane aktivnosti od značaja za dalji nastavak obrazovanja i obuke studenata u pomorstvu, ali i podijeljena naučno-istraživačka saznanja i izgrađene platforme za nove projekte i istraživanja.

Pored mobilnosti, studenti Pomorskog fakulteta Kotor imaju priliku da izlažu naučne radove na online Studentskoj međunarodnoj naučnoj konferenciji u organizaciji partnerskog univerziteta iz Gruzije (Batumi Navigation Teaching University, 17. maj, 2021. godine). Ove godine dvije grupe studenata vrijedno pripremaju radove iz oblasti Pomorske elektrotehnike i Marketinga u pomorstvu.

Sve informacije o međunarodnoj saradnji Pomorskog fakulteta Kotor i konkursima se mogu dobiti putem email adrese saradnja.pfk@ucg.ac.me (kontakt osoba: Doc. dr  Senka Šekularac Ivošević, kabinet br. 26). Takođe, informacije se dijele na web stranicama Univerziteta Crne Gore (https://www.ucg.ac.me/objava/blog/19379/objava/105559-erasmus-konkursi-objavljeni-u-ljetnjem-semestru-2020-2021),  Pomorskog fakulteta Kotor, ali i putem lokalnih i nacionalnih medija. U nastavku su podijeljeni linkovi koji promovišu aktivnosti za tekuću godinu:

Radio Crne Gore, Emisija za pomorce: http://www.rtcg.me/radio/radio-uzivo.html

Skala radio: https://skalaradio.com/u-hladnoj-litvaniji-ninu-grije-prijateljstvo-bez-podjela-i-zelja-za-novima-znanje

Radio Kotor: https://www.ucg.ac.me/objava/blog/1271/objava/111279-drugo-izdanje-studentskog-lista-pomorac

 

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.