Aktivnosti na Pomorskom fakultetu Kotor u susret novoj akademskoj godini




Aktivnosti na Pomorskom fakultetu Kotor u susret novoj akademskoj godini

Period ljetnjeg raspusta i godišnjih odmora uvijek je dobrodošao i rado iščekivan dio godine i za studente i za profesore i saradnike. Međutim, zaposleni na Pomorskom fakultetu Kotor Univerziteta Crne Gore ovogodišnji kolektivni odmor iskoristili su i za dovršavanje i zaokruživanje brojnih obaveza kada su u pitanju projektne, investicione i slične razvojne aktivnosti na Fakultetu.

Pored aktivnosti redovnog održavanja i uređivanja prostorija, uspješno je zaokružena i finansijska konstrukcija za veće i hitnije intervenciji na samoj zgradi Fakulteta. Naime, na veliko zadovoljstvo i rukovodstva i zaposlenih Fakulteta, a i u korist samih studenata, pozitivnom i brzom reakcijom rektora Univerziteta Crne Gore obezbijeđena su sredstva u iznosu od 15.000 eura za sanaciju krova fakultetske zgrade i za sanaciju prostora koji koristi Studentska organizacija.

Kada su projektne aktivnosti u pitanju, u sklopu projekta Interreg IPA CBC WREKS4ALL nabavljen je čamac i u toku je proces njegove registracije. Planirana je nabavka opreme za adaptirani izložbeni prostor na Fakultetu. Instalacija opreme očekuje se tokom prvog semestra studijske 2021/22. U okviru ovog projekta, obaviće se podvodno snimanje brodskih olupina, organizovaće se obuka ronilaca, radionice u Baru i Kotoru, a biće napravljena i 3D vizualizacija lokaliteta i podmorja Crne Gore.

Tokom oktobra 2021. godine, u sklopu projekta Erasmus + BLUEWBC, biće isporučena značajna kompjuterska i ostala oprema koja će se koristiti u nastavi i za potrebe realizacije samog projekta. Takođe, sa partnerima iz EU zemalja revidirani su ECTS katalozi predmeta iz oblasti plave ekonomije, inovacije i preduzetništva. Predstoji organizacija obuka i dostavljanje nastavnog materijala na engleskom jeziku za revidirane kataloge na osnovnim i master studijama.

U sklopu projekta Erasmus + IESP, u okviru Fakulteta će se akreditovati program cjeloživotnog učenja – ljetnje škole pod nazivom Održivi razvoj jahting i kruzing industrije.

Na Erasmus + MEP&M projektu slijede obuke iz oblasti zaštite morske sredine i rad na pripremi dokumentacije za akreditaciju zajedničkog master programa na engleskom jeziku, što predstavlja i glavni cilj ovog projekta.

Na projektu Interreg IPA CBC ISACC projektu, biće urađena IT platforma koja će poslužiti za testiranje carinskih procedura uvoza, izvoza i tranzita robe između Italije, Albanije i Crne Gore u cilju stvaranja carinskog “otiska” u digitalnoj formi koji bi poslužio za automatsku analizu podataka i geografsko praćenje robe.

U okviru završnih aktivnosti projekta PORTS 4.0 istog programa (Interreg IPA CBC), planirano je organizovanje dva diseminaciona događaja na kojima će se promovisati ekološki održive pomorske mreže takođe između tri zemlje učesnice projekta.

U okviru još jednog projekta programa Interreg IPA CBC pod nazivom NAUTICA CBC, izvršeno je predviđeno terenskoImage istraživanje koje je uključilo snimanje georeferenciranog video zapisa (360°). Snimanje je obavljeno na području Bokokotorskog zaliva, a u cilju što boljeg uvida u postojeće rute pomorskih koridora. Terensko izviđanje realizovano je u saradnji sa Fakultetom prometnih znanosti Sveučulišta u Zagrebu kao vodećim partnerom na projektu. Takođe, radni tim Pomorskog fakulteta Kotor posjetio je kompaniju A+ Yahting doo u Tivtu u cilju promocije projekta i iznalaženja mogućnosti uključivanja nautičkih privrednih subjekata u projektne aktivnosti.

U sklopu projekta EUREKA programa ADRION, u saradnji sa Upravom pomorske sigurnosti i upravljanja lukama iz Baram, završena je analiza postojećeg stanja u vezi sa obukama za VTS operatere u Crnoj Gori. U toku je priprema dizajna i štampe promotivnog materijala, a i u okviru ostalih projekata na kojima je Pomorski fakultet Kotor partnerska institucija redovno se radi na pripremi i realizaciji projektnih obaveza i aktivnosti.

U toku predhodnih mjeseci, na Pomorskom fakultetu Kotor intezivirane su i aktivnosti na kreiranju modela dualnog obrazovanja u pomorstvu, gdje je Pomorski fakultet Kotor jedan od učesnika Erasmus+ strukturnog projekta pod nazivom: “Jačanje kapaciteta za implementaciju dualnog obrazovanja u visokom obrazovanju Crne Gore” DUALMON. Do sada je nabavljena oprema vrijedna preko 20.000 eura, koja obuhvata nabavku i instalaciju AMOS EMS softvera i didaktičkog seta za električna mjerenja. Oprema je obezbijeđena i narednih dana se očekuje njena instalacija u prostorijama Fakulteta. U cilju transfera znanja i razvoja novih modela iz oblasti dualnog obrazovanja, učesnici projekta sa Univerziteta Crne Gore i privredni subjekti iz Crne Gore će od 3. do 8. oktobra posjetiti partnere na projektu u Mariboru i upoznati se sa primjenom dualnog obrazovanja u Sloveniji.

Sa završetkom kolektivnog godišnjeg odmora, intenzivirane su i aktivnosti na pripremi nove studijske godine. Spremni smo za doček novih generacija na četiri osnovna studijska programa, kao i upis studenata na specijalističke, master i doktorske studije. Ulazimo u inicijalne faze akreditacije studijskih programa, što će omogućiti da revidiramo postojeće planove i da se prilagodimo stalno rastućim zahtjevima pomorskog tržišta i potrebama savremenih pomorskih kompanija. Na akademskim studijskim programima Nautika i pomorski saobraćaj, Brodomašinstvo i Pomorska elektrotehnika izvodi se nastava i obrazuje budući oficirski kadar u skladu sa odgovarajućim modelima Međunarodne pomorske orgranizacije. Specifičnost nastavnog procesa i obuka na Pomorskom fakultetu Kotor koje su usmjerene na pomorski kadar na moru i na kopnu zahtijevaju kontinuirane provjere od stranih sertifikacionih društava i obnavljanje postojećih sertifikata. Studijski programi su sertifikovani od strane priznate organizacije Hrvatskog registra brodova tako da su ispunjeni uslovi koji su propisani Zakonom o sigurnosti pomorske plovidbe, a odnose se na pomorske školske ustanove.

Praćenje smjernica i regulativa pomorskih konvencija primjenjuje se ne samo u nastavnom procesu već i u  Centru za obuku pomoraca. Neophodne obuke propisane Pravilnikom o vrstama zvanja i ovlašćenja, uslovima za sticanje zvanja i izdavanje ovlašćenja za članove posade broda, redovno se izvode u okviru Centra za obuku našeg Fakulteta. U Centru se kontinurano radi na podizanju kvaliteta i akreditaciji onih obuka za koje se iskaže interesovanje sa pomorskog tržišta. Posebno smo zadovoljni pripremama koje se u okviru Fakulteta i Centra za obuku realizuju u cilju što aktivnijeg i efikasnijeg uključivanja studenata i budućih pomoraca na tržište rada kroz pripreme odgovarajuće dokumentacije, pisanje CV-a i simulacija razgovora za posao.

Prateći razvoj međunarodnih zahtjeva i shodno ciljevima sistema kvaliteta, u narednom periodu planirana je akreditacija obuka koje su od značaja i za aktuelno tršište rada. Podsjećamo da je u septembru 2020. godine uspješno obavljena i eksterna provjera od strane priznate organizacije Bureau Veritas i Fakultet je dobio Potvrdu za rad Maritime Simulator Centre i Centra za obuku pomoraca koja važi do septembra 2025.

Osim činjenice da je najstarija visokoškolska pomorska ustanova u našoj zemlji koja se bavi obrazovanjem i obukama u pomorstvu, Pomorski fakultet Kotor poznat je po inovativnim projektnim, naučnim i nastavnim aktivnostima, pa u tom duhu ove godine pokreće i održavanje međunarodne pomorske konferencije. Konferencija pod nazivom 1st Kotor International Maritime Conference (KIMC 2021) biće održana 26–27. novembra u Kotoru, a svi detalji mogu se naći na zvaničnom sajtu Konferencije  kimc@ucg.ac.me 

Image

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.