Pomorski fakultet Kotor

Predstavnici Pomorskog fakulteta sa predstavnicima resornih ministarstava: Kako da studenti dođu do kvalitetnog zaposlenja
Sastanak predstavnika Pomorskog fakulteta Kotor sa predstavnicima Ministarstva kapitalnih investicija (MKI) i Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta u Podgorici, održan je u ponedjeljak, 29. novembra 2021. godine.

Sastanku je prisustvovao i gospodin Athanasios Panoutsopoulos, šef kadetskog programa brodarske firme Bernhard Schulte Shipmanagement (BCM) sa Kipra. U ime Ministarstva kapitalnih investicija u čijim prostorijama je sastanak održan, sastanku je kratko prisustvovao ministar Mladen Bojanić, a učestovali su državni sekretar MKI gospodin Zoran Radunović, načelnica Direkcije za primjenu standarda pomorske sigurnosti gospođa Snežana Đurković, dok je ispred Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, sastanku prisustvovala gospođa Neda Ojdanić, direktorica direktorata za tercijarno obrazovanje. Pomorski fakultet Kotor predstavljali su dekan, prof. dr Špiro Ivošević i mr Zorica Đurović.

Osnovna ideja sastanka bila je podrška svršenim studentima tehničkih studijskih Pomorskog fakulteta Kotor da lakše i brže dođu do kvalitetnog zaposlenja na svjetskim kompanijama. Naime, studenti studijskih programa Nautika i pomorski saobraćaj, Brodomašinstvo i Pomorska elektrotehnika trenutno nemaju mogućnost učestvovanja u aktuelnom Programu stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem Uprave za kadrove. Na sastanku su se razmatrali različiti modaliteti podrške i stimulansa za mlade ljude da stiču visoko pomorsko obrazovanje i da kao uspješni studenti imaju priliku da lakše konkurišu i pristupe renomiranim svjetskim kompanijama. U tom smislu, diskutovalo se na temu mogućeg programa na osnovu kojega bi diplomiranim studentima ovih specifičnih usmjerenja bio omogućen stimulans u smislu određene nadoknade za vrijeme pripravničkog staža, odnosno kadeture. Takođe, u tako razvijenom programu, mogle bi da učestvuju i domaće i strane brodarske kompanije na osnovu čijih garancija bi diplomirani studenti mogli da konkurišu za pripravničke nadoknade/dodatke koji bi bili definisani i obezbijeđeni od strane Ministarstva kapitalnih investicija.

Gospodin Panoutsopoulos upoznao je prisutne sa postojećim modelima saradnje i podrške u drugim zemljama, uz savjete i preporuke za omogućavanje renomiranim kompanijama da učestvuju u ovom programu, kao i za mjere predostrožnosti koje treba preduzeti kako bi ovaj program bio stimulans mladim ljudima da se posvete ovoj izazovnoj i lijepoj profesiji, ali ih istovremeno i zaštitio od nedostatka informacija i samovolje brodarskih kompanija. U tom smislu, svi studenti i sve zainteresovane kompanije imali bi ravnopravan status u okviru programa. Predstavnik kompanije BCM istakao je i posebno zadovoljstvo performansama alumnista Pomorskog fakulteta Kotor koji su danas uspješni pomorci kojima se povjeravaju pomorski sistemi najsavremenijih brodova ove renomirane brodarske kompanije.

Ovakav program mogao bi da za početak obuhvati 100 svršenih studenata na godišnjem nivou, a početak eventualne realizacije mogao bi se planirati za 2023. godinu.

Uz dobru volju iskazanu sa svih strana, sastanak je zaključen idejom da Pomorski fakultet Kotor uputi posebnu inicijativu prema Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta kako bi pravni tim Ministarstva razmotrio modalitete moguće realizacije ovakvog programa koji bi bio prilagođen spefičnim zahtjevima za stručno usavršavanje, odnosno kadeturu za početak karijere visokoobrazovanih kadrova pomorske struke.

Broj posjeta : 134

Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.