Zajedničkim zalaganjem do kvalitetnijeg sistema obrazovanja i obuka pomoraca u Crnoj Gori




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U okviru prve međunarodne konferencije pomorskih nauka u organizaciji Pomorskog fakulteta Kotor Univerziteta Crne Gore pod nazivom “1st Kotor International Maritime Conference – KIMC” održan je okrugli sto posvećen obrazovanju i obukama pomoraca u Crnoj Gori 27. novembra 2021. 
Nastavak diskusije sa prethodnog okruglog stola organizovan je u Kotoru u petak, 10. decembra 2021. godine od strane Ministarstva kapitalnih investicija, a moderatorka sastanka je bila prof dr. Tatijana Dlabač, prodekan za razvoj i inovacije Pomorskog fakulteta Kotor Univerziteta Crne Gore. 
„Današnji događaj odlična je prilika da se razmijene mišljenja, stavovi, ali i praktična iskustva kako bismo koncipirali podzakonski akt koji će kasnije tokom same implementacije biti primjenljiv u praksi i usklađen sa međunarodnim standardima“ istakla je prof. dr Tatijana Dablač, prodekan za razvoj i inovacije Pomorskog fakulteta Kotor otvarajući raspravu.
Novoimenovana direktorica Direktorata za pomorski saobraćaj i unutrašnju plovidbu Tanje Janović istakla je: „Pomorska tradicija i važan kadrovski resurs koji Crna Gora posjeduje u oblasti pomorstva zahtijevaju posebnu pažnju i zajednički rad svih zainteresovanih strana, kako bismo dobili rješenja koja će pratiti međunarodne standarde i našim pomorcima omogućiti bolji i lakši pristup globalnom  tržištu rada“.
Prvi dio skupa je bio posvećen izmjenama Pravilnika o vrstama zvanja i ovlašćenja, uslovima za sticanje zvanja i izdavanje ovlašćenja za članove posade broda koji se odnosi na obuke pomoraca. U drugom dijelu skupa, učesnici okruglog stola su tokom diskusije skrenuli pažnju na brojne izazove sa kojima se pomorci susreću tokom procesa obrazovanja, obuke, zapošljavanja i napredovanja u struci. Određena pitanja se ponavljaju dugi niz godina, što ukazuje da je neophodno obrazovanje i obuku pomoraca posmatrati iz jednog jedinstvenog ugla odnosno tražiti sponu između resornih ministarstava i ključnih aktera u oblasti pomorstva. 

Povezane vijesti:

Vlada Crne Gore, Ministarstvo kapitalnih investicija: Kvalitetno obrazovanje i obuka pomoraca zajednički zadatak čitavog sistema

Radio Kotor: Održan okrugli sto na temu "Obrazovanje i obuka pomoraca"

Pomorski fakultet Kotor: Održana prva međunarodna konferencija pomorskih nauka u Kotoru



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.