Svečano promovisani doktori nauka i najbolji studenti na Univerzitetu Crne Gore za 2016/17. godinu




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Univerzitet Crne Gore promovisao je, povodom dana Univerziteta i 43. godine postojanja,  20 doktora nauka i uručio plakete za šest studenata koji su osnovne studije u akademskoj 2016/2017. završili sa najboljim uspjehom.

 

Univerzitet Crne Gore promovisao je, povodom dana Univerziteta i 43. godine postojanja,  20 doktora nauka i uručio plakete za šest studenata koji su osnovne studije u akademskoj 2016/2017. završili sa najboljim uspjehom.

„Ovo je najbolja prilika da se kroz njihov uspjeh podsjetimo na plemenitu pripadnost Univerzitetu Crne Gore“, kazala je rektorka Univerziteta prof. Radmila Vojvodić, podsjećajući na zajedničku odgovornost integrisane akademske zajednice za napredak crnogorskog društva.

„Ideal znanja i zahtjev za izvrsnošću ljudskog resursa, sa studentom u centru naše pažnje, bile su glavne vodilje sprovedenih, sveobuhvatnih sistemskih promjena i ostaju i za vrijeme pred nama, kroz primjenu i konstantno usavršavanje u praksi“, saopštila je rektorka Vojvodić.

Na svečanoj ceremoniji, ona je predstavila publikaciju „Reforma Reforme“, u kojoj je dat izvještaj Rektora za protekli jednogodišnji period koji se osvrće na sistemske promjene.

„Nakon tri godine sistematičnog procesa savladali smo presudnu razvojnu dionicu za unapređenje kvaliteta nastave i  naučnoistraživačkog rada. Očekujemo akreditaciju i upis po novom modelu studiranja, od 2017/18. godine, kako bismo nastavili sa harmonizacijom u Evropskom prostoru visokog obrazovanja i veoma zahtjevnom,  dugorčonom i strateški utemeljenom internacionalizacijom Univerziteta“, najavila je rektorka Vojvodić.

Uspješni rezultati koje smo postigli, dodala je, pokazuju da krize mogu biti pogodne tlo za strateške zaokrete i dobra dejstva i da od nas zavisi napredak naše institucije i razvojni optimizam.

„Vjerujem da ćemo se složiti da bezuslovno poštovanje pravnog sistema i standarda kvaliteta visokog obrazovanja, uz odgovornost i etičku dosljednost svih aktera akademske zajednice, jesu istinska okosnica našeg zdravog razvojnog ambijenta“, zaključila je rektorka Vojvodić.

Ona je podsjetila da su u, protekloj sedmici, Dani Univerziteta obilježeni prezentacijama naučnoistraživačkog i umjetničko-istraživačkog rada, kroz FLUID dizajn forumOtvorene dane BIO-ICT Centra izvrsnosti, pokretanje akcije dobrovoljnog davanja krvi i kampanje „Krv nije voda“, društveno korisni rad studenata Fakulteta dramskih umjetnosti sa štićenicima Centra za djecu i mlade i zvaničnim otvaranjem Kancelarije za inovativno-edukativne usluge u saradnji sa Glavnim gradom, što je pouzdan korak u formiranju Karijernog centra Univerziteta Crne Gore. 

Predsjednik Odbora za doktorske studije Univerziteta Crne Gore prof. dr Zdravko Krivokapić se osvrnuo na rad na unapređenju i razvijanju sistema doktorskih studija na Univerzitetu Crne Gore.

„Imali smo jedan osnovni cilj““, kazao je on, “a to je da doktorske disertacije budu međunarodno uporedive i predstavljaju originalan naučni doprinos kandidata“.  On je i danas promovisane doktore nauka, mentore i članove akademske zajednice pozvao da zajedničkim djelovanjem postanu lider u regionu za doktorske studije, koje predstavljaju državni prioritet Crne Gore.

Među promovisanim doktorima nauka je bio i Nikša Grgurević sa Pomorskog fakulteta Kotor.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.