Promocija Pomorskog fakulteta Kotor u Srednjoj pomorskoj školi u Kotoru




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Predstavnici Pomorskog fakulteta Kotor prof. dr Špiro Ivošević, dekan, prof. dr Tatijana Dlabač, prodekanica za razvoj i inovacije, mr Vera Kapetanović, direktorica sistema kvaliteta mr Miroslav Vukičević, mr Ivan Mraković, mr Igor Petrović, saradnici na brodomašinskoj i nautičkoj grupi predmeta, Nikola Lompar, Ilija Radonjić i Žarko Mrkaić, studenti akademskih studijskih programa Nautika i pomorski saobraćaj i Brodomašinstvo su posjetili Srednju pomorsku školu u utorak, 19.4.2022. godine.

Kvalfikovan pomorac je ključni element za bezbjedan rad broda i zaštitu životne sredine. Obrazovanje i obuka pomoraca ima ključnu ulogu u procesu stvaranja neophodnih vještina i kompetencija pomoraca koje im omogućavaju da efikasno obavljaju svoje radne zadatke. Crna Gora je zemlja sa bogatom pomorskom tradicijom. Srednja pomorska školu u Kotoru je osnovana 1849. godine i jedna je od najstarijih školskih ustanova u Crnoj Gori. Pomorski fakultet Kotor Univerziteta Crne Gore je među najstarijim visokoškolskim ustanovama u Crnoj Gori. Ove pomorske školske ustanove iznjedrile su prepoznatljiv pomorski kadar i zajednički rade na prevazilaženju raznih izazova na putu ka stvaranju kvalifikovanog pomorca.

Nakon uvodne prezentacije, maturantima su se obratili mr Igor Petrović, kapetan duge plovidbe, mr Miroslav Vukičević, upravitelj stroja i mr Ivan Mraković, I oficir palube koji su nakon završetka Srednje pomorske škole započeli pomorsku karijeru i nastavili studije na Pomorskom fakultetu Kotor. Oni su prenijeli svoja iskustva sa broda i na praktičnim primjerima ukazali na značaj sticanja stručnog visokoškolskog obrazovanja u cilju zadržavanja prepoznatljivog kvaliteta naših pomoraca na međunarodnom tržištu rada, a takođe su ohrabrili buduće brucoše da moraju biti istrajni kada je u pitanju kontinuirana edukacija, kako bi brže napredovali u službi.

Maturantima je predstavljen način studiranja na Univerzitetu Crne Gore i sve pogodnosti koje nudi državni univerzitet. Promovisani su studijski programi Pomorskog fakulteta Kotor, podijeljene informacije o samoj proceduri upisa, o raznim programima Erasmus+ mobilnosti studenata, izvođenju praktične nastave itd. Maturanti su pozvani da posjete fakultet na Dan otvorenih vrata koji se održava na Pomorskom fakultetu Kotor sredinom juna u susret prvom upisnom roku.

Ovom prilikom se zahvaljujemo v.d. direktoru mr Ratku Petroviću i profesorima Srednje pomorske škole na toploj dobrodošlici i spremnosti za budući zajednički rad na jačanju saradnje između naših institucija.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.