Održana motivaciona radionica za studente sa invaliditetom




Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore u saradnji sa Univerzitetom Crne Gore, Pomorskim fakultetom Kotor, je organizovao motivacionu radionicu za studente sa invaliditetom u subotu, 16. decembra 2017. godine u zgradi Rektorata Univerziteta Crne Gore. Tema ove radionice se odnosila na program mobilnosti i radne prakse u okviru projekta Prelaz studenata sa invaliditetom od visokog obrazovanja do zapošljavanja u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori (Trans2Work).

Pored zvaničnog obraćanja i otvaranja radionice, dekan Pomorskog fakulteta Kotor, doc. dr Špiro Ivošević je pozdravio prisutne iskazavši zadovoljstvo što je projekat Trans2Work jedan u nizu programa u kojima je Pomorski fakultet Kotor direktno uključen u realizaciji aktivnosti koje, u ovom slučaju, imaju za cilj unapređenje pozicije studenata sa invaliditetom na našem Univerzitetu, naglasivši da je ovo trenutak kada ne samo akademska, već i šira zajednica treba da prepozna benefite ovog projekta i nastojanja da se obezbijede uslovi za nesmetano uključivanje studenata sa invaliditetom u obrazovni proces na visokoškolskim ustanovama, što svakako treba njegovati.

Učesnicima radionice se obratio i gdin Ranko Lazović, ispred Nacionalne Erasmus+ Kancelarije u Crnoj Gori, koji je istakao značaj programa mobilnosti i radne prakse u okviru ovog projekta kao i brojnih sličnih programa razmjene na visokoškolskom nivou koji su bili finansirani od strane Evropske Komisije u proteklom periodu.

U nastavku je bilo riječi o značaju Trans2Work projekta, budućim pravcima i aktivnostima koje Univerzitet Crne Gore mora implementirati u narednom periodu, a takođe i inicijativi da projekat bude predstavljen širokom auditorijumu, kako je naglasila koordinatorka ispred Univerziteta Crne Gore, doc. dr Tatijana Dlabač. Isto tako, Anđela Radovanović, ispred Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore je govorila o podršci studentima s invaliditetom u procesu visokog obrazovanja i zapošljavanja, kao i važnosti afirmativnih akcija koje predstavljaju neizostavni segment ovog projekta.

Program mobilnosti i radne prakse (Special Mobility Strand) zajedno sa svim specifičnostima sa kojima će se suočiti studenti sa invaliditetom koji budu učestvovali u istom je predstavila MSc Maja Škurić, član projektnog tima sa Univerziteta Crne Gore, Pomorskog fakulteta Kotor. Ona je govorila o relevantnosti programa, glavnom cilju programa, njegovim mjerljivim rezultatima, administrativnim olakšicama i obavezama, finansijskoj podršci obezbijeđenoj za implementaciju ovog programa, selekciji kandidata i ishodima mobilnosti. U ovom dijelu je bilo riječi i o iskustvima studenata koji su već bili polaznici nekih programa razmjene studenata i radne prakse.

Ova radionica je omogućila da se učesnici upoznaju sa: načinom povezivanja studenata sa invaliditetom i poslodavaca, mogućnostima učestvovanja u programu mobilnosti studenata sa invaliditetom, diseminacionim aktivnostima projekta, nakon čega je ukazano na specifičnosti programa mobilnosti i radne prakse koji su obuhvaćeni Trans2Work projektom.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.