Značaj statusa jedne od vodećih kruzing luka na Jadranu, potencijali za dalji razvoj i realizaciju planiranih infrastrukturnih projekata uz poštovanje principa održivosti po uzoru na vodeće svjetske luke




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Zanimljive prezentacije, aktuelne teme i praktični primjeri obilježili su i treći dan ljetnje škole. Budući da je tema predavanja bila “Održivi razvoj kruzing turizma i upravljanje kruzing lukama” suorganizatori programa ljetnje škole, Luka Kotor AD bili su domaćini prvoj grupi polaznika toga dana.     

Od uvoda u kruzing industriju, do samih detalja vezano za principe funkcionisanja kruzing tržišta, raznovrsnost ponude, načine rada i upravljanja savremenom kruzing lukom, vrste brodova i njihove značajne karakteristike za pristupanje lukama, logističku podršku pri dolasku i odlasku jahti i kruzer brodova kandidatima je prezentovala dr Tena Božović, zamjenik izvršnog direktora u Luci Kotor AD. Nešto više detalja o lučkim taksama i pravnim okvirima poslovanja predstavile su Ivana Ćatović, službenik komercijale i Milena Vujović, referent službe pravnih i opštih poslova.

Kandidati su imali prilike da čuju iskustva stručnjaka iz oblasti pomorskog transporta prof. dr Elen Twrdy i prof. dr Marina Zanne sa Univerziteta u Ljubljanji, Fakulteta za pomorstvo i promet iz Portoroža, partnerske institucije na projektu IESP. Uticaj marketing filozofije, strategija i planiranja na poslovni uspjeh i pozicioniranje savremene kruzing i jahting luke predstavila je kandidatima u svojoj prezentaciji Doc. dr Senka Škularac-Ivošević sa Pomorskog fakulteta Kotor koja se uključila putem Skype aplikacije.

U cilju zaokruživanja priče o uslugama koje uprava Luke pruža korisnicima, kao i uslovima sigurnosti, bezbjednosti i zaštite mora i priobalja koje pomorske kruzing kompanije i vlasnici mega jahti moraju poštovati Oficir za bezbjednost u Luci Kotor AD, Boško Drakulović organizovao je za kandidate ljetnje škole obilazak putničkog terminala i prezentaciju infrastrukture i resurse kojima Luka raspolaže. Uz pomoć kolega iz marine predstavljeni su postojeći kapaciteti u marini i budući projekti izgradnje. 

Na samom kraju dana kandidati su diskutovali na temu lokalnog, nacionalnog i regionalnog značaja Luke Kotor, ali i potencijala koje Luka ima kada je u pitanju budući razvoj, posebno sa aspekta održivosti i balansa u odnosu na razvoj gradskih cjelina i kulturno-istorijskog statusa grada Kotora i Bokokotorskog zaliva.    



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.