Značaj statusa jedne od vodećih kruzing luka na Jadranu, potencijali za dalji razvoj i realizaciju planiranih infrastrukturnih projekata uz poštovanje principa održivosti po uzoru na vodeće svjetske luke

25.07.2022


Zanimljive prezentacije, aktuelne teme i praktični primjeri obilježili su i treći dan ljetnje škole. Budući da je tema predavanja bila “Održivi razvoj kruzing turizma i upravljanje kruzing lukama” suorganizatori programa ljetnje škole, Luka Kotor AD bili su domaćini prvoj grupi polaznika toga dana.     

Od uvoda u kruzing industriju, do samih detalja vezano za principe funkcionisanja kruzing tržišta, raznovrsnost ponude, načine rada i upravljanja savremenom kruzing lukom, vrste brodova i njihove značajne karakteristike za pristupanje lukama, logističku podršku pri dolasku i odlasku jahti i kruzer brodova kandidatima je prezentovala dr Tena Božović, zamjenik izvršnog direktora u Luci Kotor AD. Nešto više detalja o lučkim taksama i pravnim okvirima poslovanja predstavile su Ivana Ćatović, službenik komercijale i Milena Vujović, referent službe pravnih i opštih poslova.

Kandidati su imali prilike da čuju iskustva stručnjaka iz oblasti pomorskog transporta prof. dr Elen Twrdy i prof. dr Marina Zanne sa Univerziteta u Ljubljanji, Fakulteta za pomorstvo i promet iz Portoroža, partnerske institucije na projektu IESP. Uticaj marketing filozofije, strategija i planiranja na poslovni uspjeh i pozicioniranje savremene kruzing i jahting luke predstavila je kandidatima u svojoj prezentaciji Doc. dr Senka Škularac-Ivošević sa Pomorskog fakulteta Kotor koja se uključila putem Skype aplikacije.

U cilju zaokruživanja priče o uslugama koje uprava Luke pruža korisnicima, kao i uslovima sigurnosti, bezbjednosti i zaštite mora i priobalja koje pomorske kruzing kompanije i vlasnici mega jahti moraju poštovati Oficir za bezbjednost u Luci Kotor AD, Boško Drakulović organizovao je za kandidate ljetnje škole obilazak putničkog terminala i prezentaciju infrastrukture i resurse kojima Luka raspolaže. Uz pomoć kolega iz marine predstavljeni su postojeći kapaciteti u marini i budući projekti izgradnje. 

Na samom kraju dana kandidati su diskutovali na temu lokalnog, nacionalnog i regionalnog značaja Luke Kotor, ali i potencijala koje Luka ima kada je u pitanju budući razvoj, posebno sa aspekta održivosti i balansa u odnosu na razvoj gradskih cjelina i kulturno-istorijskog statusa grada Kotora i Bokokotorskog zaliva.    

Broj posjeta : 60

Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.