Otvorena druga po redu međunarodna konferencija pomorskih nauka u Kotoru - KIMC 2022




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Nakon inicijalnog sastanka Udruženja alumnista Pomorskog fakulteta Kotor koji je uspješno realizovan juče, 27. novembra 2022. godine u hotelu Cattaro, danas je i zvanično otvorena konferencija pod nazivom 2nd Kotor International Maritime Conference – KIMC 2022. Svečano otvaranje održano je u velikoj Sali Kulturnog centra „Nikola Đurković” u Kotoru, a prisustvovao je veliki autora koji su učesnici Konferencije, ali i veliki broj zvaničnika, predstavnika institucija i plave ekonomije iz Crne Gore i regiona.

U ime grada Kotora i surganizatora Konferencije, goste je najprije pozdravio predsjednik Opštine Kotor, gospodin Vladimir Jokić, koji je prisutnima govorio o pomorskoj tradiciji Kotora i Boke, ali i značaju uloge Pomorskog fakulteta u stvaranju kvalitetnih pomoraca koji nas predstavljaju u svijetu. Pri tom je izrazio posebno zadovoljstvo idejom i uspješnom realizacijom sada već druge konferencije pomorskih nauka u Kotoru čiji je Pomorski fakultet Kotor organizator, uz podršku Opštine Kotor.

U ime organizatora Konferencije, prisutne je pozdravio dekan Pomorskog fakulteta Kotor, prof. dr Špiro Ivošević, koji je ukratko predstavio realizovane i aktuelne aktivnosti Fakulteta. Poseban akcenat dekan Ivošević stavio je na ideju i entuzijazam koji stoje iza organizacije ovogodišnjeg četvorodnevnog programa druge po redu konferencije pomorskih nauka u Kotoru, ali i pozitivne rezultate ostvarene već nakon prve Konferencije koja je održana prethodne, 2021. godine.  

Konferenciju je zvanično otvorio rektor Univerziteta Crne Gore, prof. dr Vladimir Božović, koji je govorio o značaju i specifičnosti koju Pomorski fakultet Kotor ima u okviru Univerziteta Crne Gore. Čestitao je kolegama sa Fakulteta na entuzijazmu i sjajnoj organizaciji, zahvalio se i predstavnicima privrede na prepoznavanju značaja obrazovnog i naučno-istraživačkog rada, a svim učesnicima u ime akademske zajednice Crne Gore poželio uspješnu konferenciju!

U okviru svečanog otvaranja, zahvalnost je iskazana svim sponzorima i ostalima koji su podržali organizaciju Konferencije i koji podržavaju aktivnosti Pomorskog fakulteta Kotor. Istom prilikom, posebno se predstavila kompanija Adriatic 42 u smislu aktuelnih aktivnosti i planova ove prestižne kompanije za remont velikih plovila koja je nedavno počela sa radom na mjestu nekadašnjeg brodogradilišta u Bijeloj.

Moderator svečanog otvaranja bila je doc. dr Zorica Đurović. Nakon otvaranja, za sve prisutne organizovan je i prigodan koktel dobrodošlice, posle čega su održavaju sesije predstavljanja naučnih radova na osnovu tematskih oblasti.

Za naredni dan Konferencije, planirane su studentske sesije u okviru kojih će se predstaviti radovi studenata svih nivoa studija, u saradnji sa njihovim profesorima – supervizorima. Takođe, biće predstavljeno nekoliko kompanija iz zemlje i okruženja, a biće prezentovano i više projekata u kojima Pomorski fakultet učestvuje. Između ostalog, biće održana i promo tura projekta NAUTICA CBC, koja će se održati u okviru krstarenja Bokokotorskim zalivom.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.