Održan Info dan za privredne partnere 3. maja 2017. godine




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Dana 3. maja 2017. godine na Univerzitetu Crne Gore, Pomorskom fakultetu Kotor održan je INFO DAN za privredne partnere. Prisutnim predstavnicima privrednih partnera Luke Kotor, Crnogorske Plovidbe, kompanije Dabinović, Agencije Boka Adriatic, Uprave pomorske sigurnosti, Port of Adria, Mornarice Vojske Crne Gore, Instituta za standardizaciju Crne Gore, Montenegro Marine Surveys, Hrvatskog registra brodova i drugih, te stručnjacima iz pomorske prakse koji su angažovani na Fakultetu,  zaposlenima i studentima, obratio se dekan Pomorskog fakulteta Kotor prof. dr Danilo Nikolić. Dekan je gostima predstavio ostvarene značajne rezultate Fakulteta u prethodnom periodu, i ukazao na buduće planirane aktivnosti na nacionalnom i međunarodnom nivou.
Posebno mjesto je dao uspješnoj saradnji sa partnerskim institucijama iz privrede iz oblasti pomorstva i srodnih privrednih grana, te saradnji sa pomorskim fakultetima iz regiona, prije svega kroz realizaciju velikog broja međunarodnih naučno-istraživačkih projekata. Prisutnima su se obratili prodekan za nastavu doc. dr Tatijana Dlabač koja je  predstavila aktivnosti odvijanja nastavnog procesa na Fakultetu, kao i prodekan za međunarodnu saradnju i kvalitet doc. dr Špiro Ivošević koji je izložio aktivnosti u vezi mobilnosti nastavnika, saradnika i studenata Fakulteta.
U okviru današnje svečanosti, Damir Roje, direktor Hrvatskog registra brodova, renomiranog brodarskog sertifikacionog društva iz Splita,  uručio je dekanu Nikoliću sertifikat koji  potrvđuje usaglašenost planova i programa novih studijskih programa Fakulteta, Nautika i pomorski saobraćaj, Brodomašinstvo i Pomorska elektrotehnika sa zahtjevima STCW Konvencije i IMO modelima kurseva 7.01, 7.02, 7.03, 7.04 i 7.08.. Takođe je uručen i sertifikat o uvođenju novog Sistema menadžmenta kvalitetom prema standardu ISO 9001:2015. Damir Roje je ovom prilikom naglasio značaj međunarodne sertifikacije Fakulteta u cilju priznavanja diploma na međunarodnom tržištu rada. Ovim je nakon dugogodišnjeg predanog rada na Fakultetu zaokružen proces sertifikacije i međunarodnog priznanja Pomorskog fakulteta Kotor kao značajnog subjekta  u obrazovanju i obuci studenata i  pomoraca u regionu.
Takođe, kao potvrda kontinuirane saradnje sa partnerima iz pomorske privrede, upriličeno je i potpisivanje ugovora o saradnji sa Lukom Kotor u oblasti monitoringa emisije zagađivača i gasova staklene baste iz kruzer brodova u akvatorijumu Kotorskog zaliva. Ugovor su potpisali dekan Pomorskog fakulteta Kotor prof. dr Danilo Nikolić i izvršni direktor Luke Kotor Ljubo Radović. Ovom prilikom, izvršni direktor Luke Kotor Ljubo Radović se obratio prisutnima i izrazio zadovoljstvo zbog uspostavljene saradnje dvije institucije.
Info Dan, kao i sam postupak sertifikacije Pomorskog fakulteta Kotor, se realizuje u okviru projekta pod nazivom „Međunarodna sertifikacija pomorskog obrazovanja u Crnoj Gori - EDUMAR“, finasiran iz programa HERIC/INVO od strane Ministartva prosvjete i Ministarstva nauke Crne Gore.
Gosti su obišli zgradu Fakulteta kojom prilikom im je predstavljen rad svih brodskih  simulatora.

Na kraju, za goste je priređen prigodan koktel.

original



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.