Gostovanje doc. dr Ranke Krivokapić u emisiji „Život je more“ Radio Kotora




Gostovanje doc. dr Ranke Krivokapić u emisiji „Život je more“ Radio Kotora

Gošća emisije „Život je more“ juče je bila koordinatorka rada sa Kancelarijom za razvoj karijere  i cjeloživotno učenje Univerziteta Crne Gore, doc.dr Ranka Krivokapić, sa Pomorskog fakulteta Kotor.

1. U Univerzitetskom sportsko-kulturnom centru 15. marta je održan „Dan otvorenih vrata“, u organizaciju Kancelarije za razvoj karijere i cjeloživotno učenje UCG i Studentskog parlamenta UCG, uz podršku Ministarstva prosvjete i Zavoda za zapošljavanje. Koji je značaj ovakvih manifestacija?

Odluka o izboru fakulteta jedna je od najvažnjih u životu svakog pojedinca, a Dan otvorenih vrata Univerziteta Crne Gore je jedinstvena prilika da maturanti iz cijele Crne Gore dobiju sve potrebne informacije koje će im olakšati taj izbor, u neposrednom razgovoru sa profesorima i saradnicima u nastavi svih organizacionih jedinica Univerziteta. Dan otvorenih vrata je događaj na kojem predstavnici svih 19 fakultetskih jedinica Univerziteta Crne Gore, posjetioce i zainteresovane maturante, informišu o tome šta izučava svaka jedinica Univerziteta i koje su im mogućnosti zaposlenja po završetku te visokoškolske ustanove. Takođe, dostupne su informacije o studentskim servisima kao i programima mobilnosti studenata, mogućnostima studiranja na nekom od partnerskih univerziteta.

Više od tri hiljade maturanata i studenata imalo je priliku da se upozna sa 128 studijskih programa unutar 19 fakulteta Univerziteta Crne Gore (UCG) i aplicira na preko hiljadu pozicija za sezonske poslove. Studentima i maturantima se na jednom mjestu predstavilo skoro 70 renomiranih poslodavaca iz cijele Crne Gore iz oblasti turizma i srodnih djelatnosti, koji otvaraju vrata mladima i pružaju priliku za sticanje prvog radnog iskustva.

  1. Koji su konkretno rezultati Dana otvorenih vrata održanog 15. marta?

Nadam se da su budući studenti u razgovorima sa predstavnicima fakulteta otklonili sve dileme koje su imali oko izbora svoje buduće profesije i da će postati dio porodice od preko 20 hiljada studenata, jer prilikom izbora fakulteta treba da se rukovode činjenicom da biraju ono zanimanje za koje imaju ljubav, volju, kapacitete i sposobnosti.

Mi mlade ne smijemo samo deklarativno podržavati. U mjeri podrške i brige o mladima i studentima je sav patriotizam koji treba da imamo, jer bez njih ovoj državi i društvu nema budućnosti. Znači, naš cilj je da kroz aktuelnu manifestaciju olakšamo budućim brucošima izbor fakulteta, doprinesemo njihovom lakšem zapošljavanju tokom ljetnjih mjeseci i pošaljemo poruku da u Crnoj Gori imamo i kvalitetne studente i radnu snagu koja je spremna da odgovori svim potrebama poslodavaca.

  1. Što je ono što Pomorski fakultet Kotor konkretno nudi?

Pomorski fakultet Kotor je savremena visokoškolska ustanova državnog UCG, koja u skladu sa međunarodnim standardima i konvencijama međunarodne pomorske organizacije obrazuje i obučava buduće profesionalce, za dostizanje najviših pozicija na brodu i za rad u institucijama i kompanijama vezanim za pomorsku privredu.

Kroz redovno studiranje na našem fakultetu, studenti imaju privilegiju da uče od iskusnih stručnjaka iz pomorske privrede i usvajaju praktične savjete za svoj budući poziv. Najvažnija referenca jeste veliki broj naših studenata koji su danas uspješni oficiri i stručnjaci na svjetskom pomorskom tržištu.

Fakultet u obrazovnom radu je fokusiran ne samo na teorijsku nastavu, već i na praktičnu obuku koju izvode stručnjaci iz prakse na savremenim simulatorima, u laboratorijama, radionicama, na školskom brodu „Jadran“ u savremenim marinama.

Studiranje na Pomorskom fakultetu UCG finansira se iz budžeta CG, što znači da je školovanje u potpunosti besplatno, kako za domaće tako i za studente iz inostranstva.

Studentima na svim nivoima studija se omogućava višemjesečna mobilnost na nekom od brojnih srodnih univerzitetskih institucija u inostranstvu sa kojima Pomorski fakultet sarađuje u okviru Erasmus plus programa mobilnosti Evropske unije.

U okviru „Dana otvorenih vrata“, zajedno sa drugim univerzitetskim jedinicama predstavio se i Pomorski fakultet Kotor.

Veoma interesantno uređen štand našeg fakulteta, privukao  je pažnju velikog broja srednjoškolaca završne godine i drugih gostiju koji su ovu priliku iskoristili da se informišu o mogućnostima studiranja, različitim studijskim programima koji se na našem fakultetu nude, kao i mogućnostima budućeg zaposlenja. Veliku ulogu u predstavljanju fakulteta odigrali su naši aktivni i svršeni studenti koji su prisutnima i posjetiocima predstavljali i mogućnosti koju ova vrsta visokoškolskog obrazovanja nudi, ali i svoja lična iskustva. Pored studenata i saradnika, dekan, prodekan, rukovodioci studijskih programa i profesori našeg fakulteta bili su prisutni na štandu i sa zainteresovanim učenicima su podijelili svoja iskustva i odgovarali na njihova pitanja.Takođe, stručni saradnik za podvodnu kulturnu baštinu i ronilački turizam na Pomorskom fakultetu Kotor Univerziteta Crne Gore predstavio je maturantima VR naočare kojim su mogli  virtuelno razgledati podmorje. Za istim je vladalo veliko interesovanje.  

  1. Predstavljen je i Centar za međunarodnu saradnju i razvoj karijere. Mali osvrt i na tu prezentaciju.

Centar za međunarodnu saradnju i razvoj karijere čine sljedeće kancelarije:

Kancelarija za razvoj karijere i cjeloživotno učenje na Univerzitetu Crne Gore predstavlja servis podrške koji služi za poboljšanje kompetencija studenata, naročito u razvoju njihovih praktičnih vještina sa ciljem što bolje pripreme za tržište rada i podsticanja razvoja preduzetničke svijesti.

Frankofona kancelarija za zapošljavanje Univerziteta Crne Gore (CEF Montenegro) osnovana je u saradnji sa Frankofonom Univerzitetskom Agencijom (AUF) 2022. godine, sa ciljem da doprinese unapređenju zaposlenja i profesionalnoj integraciji crnogorskih studenata, kao i razvoju preduzetničke kulture i jačanju profesionalnih kompetencija. Prisutne u preko 30 gradova širom svijeta, Frankofone kancelarije za zapošljavanje organizuju veliki broj profesionalnih sertifikacija i komplementarnih edukacija, kao univerzitetski servisi komplementarni sa postojećom akademskom i administrativnom strukturom.

Kancelarija za međunarodnu saradnju i mobilnost administrira i pruža podršku mobilnosti studenata i nastavnog/nenastavnog osoblja, kao i studentima i osoblju koji dolaze na naš Univerzitet.

Takođe, Projektna kancelarija Univerziteta Crne Gore (PO UCG) je dio Centra za međunarodnu saradnju i razvoj karijere u Rektoratu i služi kao centralna tačka institucije za iniciranje projekta, podršku implementaciji projekta, podrška upravljanju projektima i njihovim finansijama. Kancelarija podržava i inicira ključne prakse vezane za portfolio Univerziteta i upravljanje projektima, i distribuira relevantne informacije pružajući ekspertizu, savjete i tehničku podršku organizacionim jedinicama Univerziteta Crne Gore.

Odjeljenje za jezičku podršku internacionalizaciji pruža podršku procesu internacionalizacije na Univerzitetu Crne Gore kroz organizovanje kurseva jezika namijenjenih nastavnom i nenastavnom osoblju Univerziteta, kako bi efikasnije mogli učestvovati u procesu internacionalizacije Univerziteta, kao i nastavnom osoblju inostranih univerziteta i stranim studentima, koji na Univerzitetu Crne Gore učestvuju u procesu internacionalizacije kao gostujući predavači i istraživači ili kao studenti na razmjeni.

Predrag Nikolić

Preuzeto sa https://radiokotor.info/clanak/drustvo/doc.-dr-ranka-krivokapi%C4%86:-najva%C5%BDnija-referenca-pomorskog-fakulteta-kotor-su-brojni-studenti,-danas-uspje%C5%A0ni-oficiri-i-stru%C4%8Cnjaci/0 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.