Pomorski fakultet Kotor učesnik na šestom Adriatic Sea forumu 2023. godine




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Adriatic Sea forum  kao događaj posvećen pomorskom turizmu na Jadranskom moru održan je 4. i 5. maja 2023. godine u Dubrovniku. Na ovom značajnom Forumu učestvovali su predstavnici Pomorskog fakulteta Kotor prof. dr Senka Šekularac-Ivošević i dr Zoran Kovačević zajedno sa deset studenata osnovnih, master i doktorskih studija.

Forum je omogućio platformu za profesionalce u industriji da podijele svoja iskustva, razgovaraju o izazovima i istraže mogućnosti za rast i održivost. Takođe, ovo je prilika pojedincima koji istražuju ovaj segment pomorske privrede da ažuriraju i šire znanje, projekte, informacije i odnose.

Primarni cilj Foruma je promovisati cijeli Jadranski region kroz efikasne strategije i odluke i podsticati saradnju između zemalja. Paneli, individualna predstavljanja stručnjaka  i prezentacije na Forumu su ovog puta fokusirani na nekoliko zanimljivih tema, uključujući održivost područja, ekonomski rast, potencijal Jadrana kao jedinstvenog brenda, te samim tim i budućnost krstarenja i jahtinga u Jadranskom području.

Forum je započeo uvodnim govorom organizatora koji su poželjeli dobrodošlicu učesnicima i istakli značaj industrije kruzera, jahtinga i trajekata za privredu regije Jadranskog mora. Potom su izvođene sesije od kojih je svaka bila fokusirana na specifičnu i doro osmišljenu temu za krstarenja, trajekte, jedrilice, jahte i brodove.

Preduzetnici, stejkholderi, menadžeri pomorskih i turističkih agencija, marina i luka i drugih organizacija zajedno sa predstavnicima javnih uprava, nacionalnih i međunarodnih tijela su svojim izlaganjima pružili uvide u nove mogućnosti i načine za dalji razvoj pomorskog turizma na našem području. Na Forumu su predstavljene perspektive Evropske komisije o pomorskom turizmu na Jadranu, kao i novi zakonodavni okvir za navedenu oblast.

Prisustvovanje na Adriatic Sea Forumu bilo je zaista dragocjeno iskustvo za studente kako u edukativnom, tako i u smislu ostvarivanja budućih poslovnih kontakata i saradnji. Zahvaljujemo se organizatoru Risposte Turismo  na pozivu i podršci učešća naših studenata i kolega.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.