Održano predavanje studentima i zaposlenima prof. dr Anton Sbutega




U utorak, 27. februara 2018. godine na Pomorskom fakultetu Kotor, prof dr Anton Sbutega, admiral Bokeljske mornarice, održao je studentima i zaposlenima predavanje na temu „ Istorija i tradicija Bokeljske mornarice“.

Admiral Sbutega se najprije osvrnuo na svoje profesorske dane provedene na ovom Fakultetu, a zatim vrlo interesantno i nadahnuto govorio prisutnima o značaju Bokeljske mornarice za Boku Kotorsku i Kotor, za pomorstvo, istoriju i tradiciju na našim prostorima, te posebno podvukao da bi uskoro trebalo da Bokeljska mornarica dobije status nematerijalne kulturne baštine Boke Kotorske, od strane UNESKO-a.

Na samom početku, prikazan je kratki film o Bokeljskoj mornarici.

U sažetim i zanimljivim rečenicama, admiral je prisutne upoznao sa slavnom i bogatom istorijom ove bratovštine koja seže čak do davne 809. godine kada je ista osnovana. Na vrlo zanimljiv i pristupačan način, admiral je povezao istoriju, religiju, pomorstvo i život ljudi na ovim prostorima približavajući današnjem slušaocu kontekst, vrijeme i okolnosti nastanka najstarijeg udruženja u Kotoru, Boki i Crnoj Gori.

Dao je kratak prikaz istorijskih događaja koji su uticali na postojanje , promjene i rad Mornarice, od najstarijih vremena, srednjeg vijeka, vremena Mletačke vladavine, te XIX vijeka, zatim previranja u XX vijeku i na kraju, njezino značajno, tradicionalno i važno mjesto u današnjem trenutku.

Admiral Sbutega se takođe osvrnuo na sve promjene koje je Bokeljska mornarica doživljavala kroz vjekove, od njezinih statuta i drugih pravnih akata koji su definisali njezin status i način djelovanja, preko nošnje, simbola i drugih faktora.

Posebno je govorio o tradicionalnom igranju Bokeljskog kola koje obiluje značajnom religijskom i pomorskom simbolikom i koje članovi stalno vježbaju radi nastupa na proslavama sv. Tripuna, zaštitinika grada Kotora, ali i drugim svečanostima.

Poseban akcenat dao je malom admiralu, dječaku od osam do dvanaest godina, koji se imenuje svake godine i izgovara Lode, odnosno Pohvale svecu, to jest sv. Tripunu. Ove godine, to je Luka Kovačević, dječak iz Herceg Novog, unuk prof.dr Danila Đurovića, profesora Fakulteta u penziji, koji je takođe bio na današnjem predavanju.

Predavanju je prisustvovao i mr Miroslav Vukičević, zaposlen na Pomorskom fakultetu Kotor i član Bokeljske mornarice koji je nosio uniformu koja je prisutnima predstavljena.

Admiral prof.dr Anton Sbutega je na kraju studentima podijelio primjerke publikacije pod nazivom „Bokeljska mornarica“ , čiji je on autor.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.