Održano predavanje 'Znacaj dobrovoljnog darivanja krvi od opsteg interesa'




U ponedjeljak, 12. marta 2018. godine je u amfiteatru Pomorskog fakulteta Kotor održano predavanje na temu „Značaj dobrovoljnog darivanja krvi od opšteg društvenog interesa“. Predavanje je održala dr Snežana Filipović, specijalista transfuziolog odjeljenja Transfuzije Opšte bolnice Kotor, a povodom 32. godine formiranja Aktiva dobrovoljnih davalaca krvi Crvenog krsta Kotor. Predavanje je takođe podržao i sam predsjednik Aktiva dobrovoljnih davalaca krvi i ujedno redovni profesor Pomorskog fakulteta, dr Danilo Đurović. Sastanku su prisustvovali doc. dr Senka Šekularac-Ivošević i prodekan za nastavu doc. dr Milena Dževerdanović-Pejović.

Doktorica Filipović je interesantim i jasnim predavanjem potkrijepljenim ilustracijama predočila značaj davanja krvi za jedno društvo i objasnila sam proces pripreme davanja krvi i tok davanja.

Ovakav human gest, i uopšte, kultura i svijest o davanju krvi, predočila je doktorica, je nešto što se stiče u porodici, njeguje i razvija od najranijeg doba, od vrtića, preko osnovne i srednje škole, do visokoškolskog obrazovanja. Potrebno je odagnati strahove i predrasude koji se vežu za davanje krvi i razvijati pozitivnu sliku o davalaštvu. Davanje krvi, kako kaže dr Filipović, afirmativno je za zdravog davaoca ne samo u smislu fizičkog zdravlja, već i pozitivnog psihološkog efekta po davaoca krvi.

Nakon prezentacije, uslijedila su pitanja studenata i nastavnika koji su podržali ovaj human gest. Studenti koji su već davali krv su podijelili svoje iskustvo sa skupom i rekli da će to ponovo uraditi i u budućnosti.

Takođe će je najavljeno da će se na Pomorskom fakultetu za sedam dana organizovati, kao što je već postala i tradicija, dobrovoljno davanje krvi od strane studenata i profesora.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.