Okončano remontovanje čamca za spašavanje i prateće sohe na Pomorskom fakultetu Kotor




Na Pomorskom fakultetu Kotor Univerziteta Crne Gore nakon realizovanih aktivnosti na osposobljavanju protivpožarnog poligona u saradnji sa Službom zaštite i spašavanja  iz Kotora, uspješno je od strane firme „Seraphilus Marine Montenegro“ iz Herceg Novog okončan posao remontovanja čamca za spašavanje i prateće sohe koji  se nalaze u neposrednoj blizini zgrade Fakulteta, na samoj obali.

 

Navedene aktivnosti su odrađene zahvaljujući sredstvima Pomorskog fakulteta Kotor kao i donaciji kompanije „Dabinović“ koja je novčani dio novembarske nagrade grada Kotora poklonila Pomorskom fakultetu Kotor radi remontovanja čamca.

Kao potvrda uspješno sprovedenih aktivnosti obnove i osposobljavanja čamca za rad, izvedena je i pokazna vježba testiranja rada čamca i sohe, to jest vježba spuštanja čamca,  čime je ispoštovana  procedura i  provjerene sve potrebne sigurnosne mjere u slučaju potrebe aktiviranja čamca za spašavanje.

Dekan Pomorskog fakulteta Kotor, prof. dr Špiro Ivošević je izrazio svoje zadovoljstvo povodom realizovanih aktivnosti navodeći da je odrađen veliki i značajan posao osposobljavanja čamca i sohe koji će ubuduće zauzeti značajno mjesto u procesu realizovanja praktične nastave na studijskim programima Fakulteta. Upotreba čamca za spašavanje će takođe biti vrlo bitna i u obuci pomoraca na Fakultetu koje se izvode u skladu sa zahtjevima IMO-a  i STCW Konvencije.

Naglasio je da je primjena navedenog kao i ostalih međunarodnih propisa i standarda u obrazovanju i obuci pomoraca  bitan segment realizacije nastavnog procesa i obuka na Fakultetu.  Fakultet će i dalje nastaviti sa aktivnostima u pogledu osavremenjavanja opreme, čime će se kao i dosada kontinuirano raditi na unaprijeđenju nastavnog procesa. Poseban značaj dao je stalnom poboljšanju praktične nastave kroz aktiviranje i uspješnu saradnju sa nastavnim bazama, značajnim subjektima pomorske privrede u okviru kojih studenti stiču dragocjena praktična iskustva.

Dekan Ivošević se posebno zahvalio kompaniji „Dabinović“ na dodjeljenim sredstvima za ovu namjenu navodeći da je ta kompanija u vlasništvu poznate kapetanske porodice iz Dobrote, oduvijek znala da prepozna prave  vrijednosti Fakulteta. Kompanija „Dabinović“ je svojim donacijama i aktivnostima pomogala i unaprijedila sve ono što Fakultet u svojoj višedecenijskoj tradiciji kontinuirano realizuje u cilju kompletnog edukovanja i obuke budućih i sadašnjih pomoraca i kadrova u pomorskoj privredi uopšte.

Takođe, posebno se zahvalio mladim, perspektivnim zaposlenima na Fakultetu koji su koordinirali  aktivnostima oko remonta čamca i to mr Miroslavu  Vukičeviću, upravitelju stroja i Ivanu Mrakoviću, drugom oficiru palube.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.