Odrzana prakticna nastava i vjezbe iz Tehnologije materijala, 19.11.2018.




 Dana 19/11/2018 godine studenti prve godine brodomasinskog smjera su posjetili Masinski fakultet u Podgorici

Ovom prilikom mr. Vukasin Zogovic i kolega Srdjan Matic su studentima objasnili upotrebu masina za obradu materijala i obavili vjezbe iz predmeta Tehnologija materijala kao i prakticne vjezbe predvidjene ovom posjetom. Nakon samih vjezbi studenti su dobili zadatak da urade trazene proracune.

Tokom laboratorijskih vježbi studenti su imali priliku da u praksi vide neke od metoda ispitivanja materijala. Prvo su radili ispitivanje materijala istezanjem, gdje se za uzorak koristila metalna epruveta. Upoznali su sa radom kombinovane kidalice – presom koja se sastoji iz dva djela: iz kontrolne jedinice i iz radne jedinice. Potom su istu epruvetu podvrgnuli ispitivanju, dovodeći je do tačke kidanja. Tim ispitivanjem su dobili i dijagram koji je omogucio odredjivanje sile pri kojoj je epruveta pukla.

Zatim se radila vježba  ispitivanje materijala pritiskom. To se ispitivanje vršilo preko iste mašine, samo na djelu napravljenom za to. Pokazana su im dva moguća ishoda ispitivanja, gdje je jedno potpuno spljoštenje materijala bez pucanja, a drugi ishod je pucanje materijala zbog njegove krtosti. Zatim neispitani komad metala i podvrgnuli ga velikim količinama pritiska iz više puta, ali ga na kraju nismo doveli do pucanja. Potom smo opet sve podatke zapisali na papir i objašnjeno nam je kako možemo odrediti procentualno izduženje materijala prilikom svake količine pritiska.

Poslednja vježba je bila ispitivanje tvrdoće materijala po Brinelu, Vikersu i Rokvelu. Objašnjeno  je studentima na kojem principu radi mašina, pa su studenti i u praksi mogli vidjeti kako se koristi.

Ova posjeta je organizovana uz pomoc spomenutih fakulteta kao i studentske organizacije Pomorskog fakulteta Kotor i dobrom saradnjom oba fakulteta.

Kordinator prakticnih vjezbi ovom prilikom je bio mr Miroslav Vukicevic.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.