Preminula dugogodisnja profesorica engleskog jezika mr Tonka Carić




Preminula dugogodisnja profesorica engleskog jezika mr Tonka Carić

Dana 19. januara 2019. godine preminula je dugogodišnja profesorica engleskog jezika na Višoj pomorskoj školi Kotor i Fakultetu za pomorstvo u Kotoru, mr Tonka Carić.

 

Mr Tonka Carić rođena je 19. marta 1933. godine u Sarajevu.

Diplomirala je na Filološkom fakultetu u Beogradu na grupi za Engleski jezik i književnost.

Zvanje magistra iz anglističkih nauka stekla je 28. juna 1989. godine  u Interuniverzitetskom centru u Dubrovniku Sveučilišta u Zagrebu.

Od 1961. godine radi naVišoj Pomorskoj školi, kasnije Fakultetu za pomorstvo u Kotoru, prvo kao saradnik, a zatim predavač, pa profesor više škole na predmetu Engleski jezik. Na Fakultetu je radila sve do penzionisanja 1.10. 2000. godine.

Dugi niz godina je bila ispitivač za engleski jezik na kursevima za turističke vodiče, te ispitivač za pomorce u Lučkoj kapetaniji Kotor.

Prof. Carić je autor velikog broja radova iz kojih se izdvajaju , uglavnom prevodi na engleski jezik i to:

-  Rezimei za pet godišnjaka Pomorskog muzeja Kotor,

-  Rezimei za Spomenicu 800 godina Katedrale sv Tripuna,

-  Rezimei članaka Slavka Mijuškovića u Monografiji XII vjekova Bokeljske mornarice,

-  Engleska korespodencija prof. Predraga Kovačevića.

Značajno mjesto zauzima skripta „ Getting on in Maritime English“ sa prof.dr Jovom Tauzovićem.

Značajan je njen magistarski rad „ Engleski jezik u nastavi u našem pomorskom školstvu“ u kojem je pružen odličan uvid u razvoj nastave engleskog jezika u našem pomorskom školstvu.Ovaj rad je značajan  kao prilog proučavanja jezika struke u pomorstvu, kroz insistiranje na samu  struku u okviru izučavanja engleskog  jezika, to jest samo pomorstvo, a sve  u cilju savladavanja ne samo riječi i gramatike engleskog jezika, već neophodno poznavanje stručnih izraza  što je značajno za svakog pomorca.

Svakako, najznačajniji je njezin neumorni i veliki uloženi rad i trud na izradi slikovnih pomorskih rječnika koji su imali više naslova i izdanja , u potpunosti prilagođeni potrebama studenta i pomoraca, kako palube tako i u službi mašine, sa velikim brojem stručnih pomorskih izraza, što je sve popraćeno na adekvatan vizelni, slikovni način.

Rječnici su:

-  Englesko srpski slikovni pomorski rječnik iz 1999. godine,

-  Englesko hrvatski slikovni pomorski rječnik iz 2008.

-  Crnogorsko engleski iz 2010

-  Englesko crnogorski iz 2011. godine.

Ovi rječnici će i ubuduće ostati kao trajna, dragocjena  i neophodna literatura za studente i pomorce.

Mr Tonka Carić će ostati upamćena po svom velikom radu, posvećenosti studentima i kolegama.  Njeno ime ostavlja neizbrisiv trag u istoriji Pomorskog fakulteta Kotor, ali i pomorstva, nauke i izučavanja jezika struke, neophodnog svakom savremenom pomorcu.

Profesorica Carić je u svom dugom radnom vijeku među studentima, generacijama nesebično prenosila znanja afirmišući kvalitet i ulogu engleskog jezika u pomorstvu, a njena dostignuća  su i danas značajna i primjenljiva u pomorskom engleskom jeziku.

Uvijek ćemo je se sjećati sa poštovanjem i ponosom.

 

POMORSKI FAKULTET KOTOR



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.