Posjeta predstavnika Fakulteta kompaniji Luštica Bay AD




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Na inicijativu Pomorskog fakulteta, u ponedjeljak, 11. marta 2019. godine, u prostorijama Upravne zgrade kompanije Luštica Bay AD, održan je sastanak predstavnika Fakulteta sa gospođom Keri Matisen (Carrie Mathiesan), šeficom sektora za ljudske resurse, i gospodinom Filipom Džonsom (Fillip Jones), direktorom Marine.

Delegacija fakulteta koju su činili dekan, prof. dr Špiro Ivošević, doc. dr Senka Šekularac Ivošević, mr Maja Škurić i mr Zorica Đurović, srdačno je dočekana, kao i inicijativa za sve moguće oblike buduće saradnje. Gospođa Matisen je ukratko predstavila plan izgradnje i razvoja ovog impozantnog Luštica Bay projekta i njegovih gotovih i budućih sadržaja, i iskazala spremnost za saradnju sa institucijama visokog obrazovanja kao što je Pomorski fakultet u Kotoru.

Gospodin Jones je predstavio prvu fazu projekta izgradnje marina sa trenutno 50 operativnih vezova, kao i plan za izgranju još jedne marine i dodatnih 100 vezova, uključujući i stanicu za ukrcaj goriva, kao i granični prelaz i druge sadržaje za širenje usluga jahting turizma.

Pošto se zahvalio na lijepim uvodnim riječima, dekan Pomorskog fakulteta, prof. dr Ivošević, ukratko je predstavio organizaciju Fakulteta i studijskih programa, kao i tendenciju da se naši student osposobljavaju ne samo za buduća zvanja pomoraca, već i za poslove koji su vezani za sektor nautičkog turizma, marine, luke, agencije i sve ono što čini aktivni dio tržišta rada, a vezano je za pomorsku privredu. Pomenuta je i saradnja koju je Fakultet ostvario sa Luštica Bay AD jos prethodne godine uoči otvaranja The Chedi hotela i marine, posle čega je više naših studenata našlo sezonskog ili trajnog zaposlednja upravo u ovom kompleksu, na obostrano zadovoljstvo.

Konkretan povod posjete bila je predstojeća Konferencija pomorskih nauka (eng. International Maritime Science Conference) u organizaciji Pomorskog fakulteta Kotor u saradnji sa Pomorskim fakultetom iz Splita. Osim spremnosti da se pomogne u samoj organizaciji, dogovorena je prezentacija Lustica Bay kompleksa nakon otvaranja Konferencije, a ostavljena i mogućnost da se i drugog dana konferencije održi eventualno još jedna prezentacija vezana za upravljanje marinom.

U daljem razgovoru razmatrane su i mogućnosti povezivanja studenata master studija Pomorskog fakulteta sa odjeljenjem za ljudske resurse Lustica Bay AD. Takođe, predstavnici Luštica Bay bili su saglasni sa predlogom da njihovi predstavnici povremeno budu gostujući prezenteri i predavači na Fakultetu kako bi sa studentima osnovnih i postdiplomskih studija dijelili svoju stručnost i svoje profesionalno iskustvo.

Predstavnici Fakulteta su iskoristili ovu priliku i da ponude niz konsultantskih usluga za koje smo kao institucija sertifikovani, a koje se tiču održivosti razvojnih aspekata marina i pitanja zaštite životne sredine.

Nakon dogovorenih prvih neposrednih aktivnosti na realizaciji predstojećih događaja, sastanak je okončan u pozitivnoj atmosferi i spremnosti za dalje kontakte i saradnju na raznim aspektima.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.