Održana osma međunarodna konferencija pomorskih nauka IMSC 2019, 11.-12.4.2019.




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Tokom četvrtka 11. i petka 12. aprila 2019. godine, u hotelu Splendid u Bečićima, održana je Osma međunarodna konferencija pomorskih nauka (eng. Eight International Maritime Science Conference – IMSC 2019). Organizator konferencije bio je Pomorski fakultet Kotor u saradnji sa Pomorskim fakultetom iz Splita, a suorganizatori konferencije bili su Fakultet za pomorstvo i transport iz Portoroža, Poljska pomorska akademija iz Gdinje, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i Hrvatski hidrografski institut iz Splita.

Konferencija je okupila oko 120 autora iz 20 različitih zemalja. Od preliminarno pristiglih oko 120 apstrakata, za konferenciju je prihvaćeno 82 naučna rada iz oblasti brodomašinstva, pomorskog transporta i logistike, pomorske ekologije, navigacije, sigurnosti i bezbjednosti na moru, pomorskog prava, primijenjene matematike, ljudskih resursa, upravljanja brodskim sistemima, pomorske automatike i elektronike, informacionih sistema i jezika pomorske struke.

Na samom otvaranju, mnogobrojnim autorima i gostima obratili su se dekani pomorskih fakulteta iz Kotora (prof. dr. Špiro Ivošević), Splita (prof. dr. Pero Vidan) i Portoroža (Prof. dr. Elen Twrdy). Prisutnima se obratio i uvaženi akademik Josip Božičević iz Zagreba, a konferenciju je zvanično otvorio rektor Univerziteta Crne Gore, prof. dr. Danilo Nikolić.

Uslijedile su kratke prezentacije Port of Adria i Luštica Bay, a zahvalnost je upućena i ostalim sponzorima i prijateljima konferencije i Pomorskog fakulteta Kotor. Osim Luke Kotor AD, Port of Adria i Luštica Development AD, sponzori i prijatelji konferencije bili su i: MonteCrew Bar, Technomarine Tivat, BCM Kotor, JP Vodovod i kanalizacija Tivat, Yacht Agent Bar, Udruženje pomoraca Crne Gore, JP Morsko dobro, Turističke organizacije Tivta, Kotora i Budve, Nacionalna turistička organizacija Crne Gore, Udruženje pomorskih kapetana Crne Gore, Opštine Kotor, Tivat, Herceg Novi i Budva, Barska plovidba AD, DOO Pomorski saobraćaj Herceg Novi, Nautički institut i restoran Porto Budva.

U toku dvodnevne konferencije, održano je više panel sesija iz gore pomenutih oblasti. Osim panel sesija, 29 rada predstavljeno je u okviru takozvanih poster sesija gdje su autori takođe imali prilike da predstave svoje radove i odgovaraju na eventualna pitanja prisutnih. Svi radovi sa konferencije biće objavljeni na zvaničnom sajtu konferencije www.imsc2019.ucg.ac.me do kraja mjeseca.

Konferenciju je posjetio i akademik Predrag Miranović ispred Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, koji se nakon toga sastao sa akademikom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, profesorom Božičevićem, pri čemu su razgovarali o mogućim aspektima buduće saradnje dvije Akademije.

Konferenciju su iskoristili i svi prisutni autori i predstavnici različitih pomorskih i obrazovnih institucija za razmatranje budućih aspekata saradnje, zajedničkih programa, projekata i istraživanja. U tom smislu, predstavnici Pomorskog fakulteta iz Kotora datu priliku su iskoristili za razmatranje budućih sporazuma sa pomorskim fakultetima iz Finske, Švedske i Njemačke u svrhu mobilnosti i razmjene nastavnog i nenastavnog osoblja i studenata, kao i za razradu ideja o zajedničkim bilateralnim i međunarodnim projektima iz oblasti pomorstva i pomorskog obrazovanja.

Osim radnog dijela konferencije, za prisutne autore organizovana je posjeta prvoj fazi izgrađenog naselja Luštica Bay sa marinom, a zatim obilazak starog grada Kotora i krstarenje Bokokotorskim zalivom na „Vodenoj kočiji“.

Konferencija je zaključena u dobrom duhu i lijepim utiscima prisutnih, kako organizacijom konferencije, tako i samim ambijentom i lokacijom, i iščekivanju naredne, Devete konferencije pomorskih nauka koja se naredne godine održava u Portorožu.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.