Dan pomoraca, 25.06.2019.




Dan pomoraca, 25.06.2019.

Danas, 25. juna 2019. godine je Dan pomoraca, velike svjetske familije ljudi koji se bave ovim istovremeno teškim i predivnim zanimanjem, nikad dovoljno poznatim i razumljivim za ostale ljude. Kao što mora ostaju vječita zagonetka, a istovremeno moćna povezanost cijelog svijeta, tako je i život naših pomoraca uvijek ostajao donekle zagonetan za sve ostale, a istovremeno su bili naša spona sa svijetom i prije drugih globalnih uvezivanja.

Ovo izazovno, privlačno i tajanstveno zanimanje uvijek je bilo nedovoljno definisano i poznato, naročito u užim okvirima. Otuda, osim ponosa na našu dugu pomorsku tradiciju i, uprkos izazovima, izgrađenu reputaciju naših pomoraca u svijetu, izražavamo i posebno zadovoljstvo zbog najnovijih napora da porodica naših pomoraca bude integrisaniji dio sistema, koji čine i sve obrazovne institucije, centri za obuku pomoraca, Mornarica Vojske Crne Gore, nadležna Ministarstva i pomorske agencije, kako bi zajednički podigli svijest o ulozi i značaju ove divne i zahtjevne profesije i kako bi svi zajedno radili na njenom sistemskom unapređenju i afirmaciji, u svakom segmentu ukorak sa najsavremenijim svjetskim tokovima. Stoga odajemo priznanje i svim pomorskim udruženjima i agencijama u Crnoj gori zbog proaktivnog djelovanja u tom smjeru. I mi kao obrazovna institucija za aktuelne i buduće pomorce ističemo sopstveno zadovoljstvo već ostvarenom saradnjom koju želimo i namjeravamo još više afirmisati i razvijati i truditi se da budemo i mnogo bolji nego do sada.

Sam Dan pomoraca simbolično prati i zvaničan konkurs za upis naših redovnih studenata na odsjeke pomorskih studija, pa im ovom prilikom želimo puno sreće i uspjeha, a svim našim pomorcima želimo srećan praznik i mirno more!

U ime Pomorskog fakulteta Kotor
Prof. dr Špiro Ivošević, dekan



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.