Jubilej Pomorske biblioteke u Kotoru, 16.07.2019.




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

 Pomorska biblioteka  je 16. 07. 2019. godine  proslavila svoj jubilej, 30 godina rada u zgradi Centralne komisije u Dobroti za koju se vezuje važan istorijski događaj. Naime, u toj zgradi održano je ujedinjenje Crne Gore i Boke Kotorske 1813 ̶ 1814. godine.

Na svečanosti se  prisutnima  obratila Ana Kerndl, viša bibliotekarka koja je poželjela dobrodošlicu gostima i ukratko predstavila istorijat Pomorske biblioteke. Zatim  je govorio rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Danilo Nikolić koji je pohvalio saradnju Pomorskog fakulteta sa Univerzitetom Crne Gore i čestitao jubilej Pomorske biblioteke. Kapetan Milan Sbutega je u ime kompanije Dabinović iz Monaka  prenio pozdrave brodovlasnika Stefanea Dabinovića i nagovjestio nastavak saradnje sa Pomorskim fakultetom Kotor. Upravnica Pomorske biblioteke i bibliotekarska savjetnica  Nataša Gobović je predstavila  projekat ,, Obnovljene izložbe dokumenata o ujedinjenju Crne Gore i Boke Kotorske 1813-1814. godine i prisutne upoznala sa stalnom postavkom u Memorijalnoj sobi.

 Dekan Pomorskog fakulteta Kotor prof. dr Špiro Ivošević  se takođe obratio prisutnima, ukratko govoreći o značaju Pomorske biblioteke, njenom jubileju i naročito se toplo  zahvalio kompaniji Dabinović i Univerzitetu Crne Gore na dodijeljenim sredstvima  kojima je obnovljena Memorijalna soba Biblioteke i koja su uložena u renoviranje zgrade u cjelini.

Nakon kratkog izlaganja, dekan Ivošević je otvorio izložbu “Dokumenti  o ujedinjenju Crne Gore i Boke Kotorske 1813-1814”.

Na kraju, za sve goste priređen je prigodan koktel i druženje u prelijepom dvorištu ispred zgrade Pomorske biblioteke.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.