Univerzitetu Crne Gore - Pomorskom fakultetu Kotor odobrena za finansiranje dva projekta u okviru poziva Interreg - IPA CBC trilateralnog programa Italija – Albanija – Crna Gora




Univerzitetu Crne Gore - Pomorskom fakultetu Kotor odobrena za finansiranje dva projekta u okviru poziva Interreg - IPA CBC trilateralnog programa Italija – Albanija – Crna Gora

Univerzitetu Crne Gore - Pomorskom fakultetu Kotor su odobrena za finansiranje dva partnerska projekta u sklopu trilateralnog IPA CBC Italija – Albanija – Crna Gora programa. Riječ je o projektima koji su bili prijavljeni za četvrtu prioritetnu osu – Održivi transport. U narednom periodu slijedi faza ugovaranja istih čija će implementacija započeti u maju 2020. godine.

U pozivu su se mogli prijaviti standardni (ukupan budžet do 1-1,2 miliona eura) i projekti manje vrijednosti (do 100 hiljada eura).

Standardni projekat čiji je koordinator GE.IN.LOGISTIC iz Italije će kooridnirati realizaciju projekta pod nazivom: “Innovative Systems to enhance Antifraud Customs Controls - ISACC” koji će trajati 18 mjeseci. Pored Pomorskog fakulteta Kotor kao partner institucije iz Crne Gore, partneri na projektu iz Italije će biti Univerzitet u Salentu, Privredna komora Molize, dok će partner iz Albanije biti Institut za transport u Tirani. Pridruženi partner iz Crne Gore je Uprava carina Crne Gore. Glavni cilj projekta je primjena informacionih tehnologija i modela e-carinskih procedura u primjeni inovativnih rješenja tokom obavljanja inspekcijskog nadzora i kontrole na graničnim prelazima između država učesnica projekta.

Projekat male vrijednosti pod nazivom: “Partnership for the prOmotion of a maRiTime cross-border Strategy – PORTS 4.0” će trajati 12 mjeseci i ukupan fond za finansiranje je oko 90 hiljada eura. Koordinator projekta će biti GE.IN.LOGISTIC je iz Italije, dok je partner institucija iz Albanije Institut za transport u Tirani. Projekat teži uspostavljanju mreže javnih i privatnih operatora u oblasti logistike i pomorskog transporta primjenjujući savremene tehnologije bazirane na 4.0 konceptu industrijske revolucije. Kroz ovaj projekat je planiran veliki broj diseminacionih aktivnosti u cilju promocije zajedničke ideje koja je usmjerena ka strateškom povezivanju tri regiona.

U ovom pozivu ukupno je bilo prijavljeno 113 projektnih aplikacija, tako da je ovo još jedan veliki uspjeh projektnog tima sa Pomorskog fakulteta Kotor kada je u pitanju orijentisanost ka međunarodnim aktivnostima i aktivno učešće u projektima ovog programa.

 

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.