Uprkos pandemiji, nove ideje i inicijative koje povezuju




Uprkos pandemiji, nove ideje i inicijative koje povezuju

U vremenu kada smo pogođeni brojnim ograničenjima i nametnutom socijalnom izolovanošću, posebnim zadovoljstvom ispunjavaju nas aktivnosti i inicijative koje, uprkos svemu, odišu solidarnošću i timskim radom, na kojemu bi pozavidjela bilo koja svjetska kompanija, i duhovitošću i kreativnošću koja je sreća i zadovoljstvo bilo koje zajednice. Ukoliko su u pitanju naši aktuelni ili bivši studenti ili polaznici kurseva, utoliko je naše zadovoljstvo veće, i kao predstavnika Fakulteta, i lično kao predavača i saradnika koji su direktno uključeni u sam proces. Image

Nedavno završene pripreme za treće oficire mašine, bile su neposredan povod jedne nove inicijative koja će, nadamo se, zaživjeti i prerasti u novu zajedničku bazu ili platformu u okviru koje će se na jednom mjestu naći najinteresantnije fotografije i snimci sa plovidbi i sa radnih pozicija naših kadeta i oficira, a u neko srećnije vrijeme, i u izložbe koje ćemo sa zadovoljstvom organizovati.

Sama ideja nastala je spontano. U okviru posebne vajber grupe organizovane za grupu budućih oficira, koji su upravo završili svoju kadeturu i pohađali obuku za sticanje ovlašćenja za trećeg oficira mašine, danima su razmjenjivane tekstualne poruke, obavještenja, pitanja i odgovori, razmjenjivani materijali. Privilegiju da budu dio ove grupe imali su profesorica Tatijana Dlabač, koordinatorka Centra za obuku pomoraca, koja je i najzaslužnija za pokretanje ovakve interakcije i neposredne komunikacije, Draško Kovač, kao koordinator obuka za oficire mašine, i još nekoliko angažovanih predavača. Osim vajber grupe, polaznici obuke imali su podršku putem njima  posvećene moodle sekcije u okviru koje su imali materijale i dodatne informacije po predmetima koje su slušali. Predavanja su pratili putem Zoom aplikacije, a za kompletnu tehničku podršku obuci bila je zadužena Ana Babović, sistem inženjer Pomorskog fakulteta Kotor, čija pomoć je u svako doba bila na raspolaganju i predavačima i polaznicima obuke.

Image U okviru konstantne prepiske u okviru vajber grupe, koja se uglavnom ticala informacija u vezi sa pojedinim ispitima, ali i posebno solidarne i timske razmjene materijala, fotografisanih stranica skripti i svesaka, pri tom timskog rada u podjeli i rješavanju zadataka, u svakom trenutku bilo je i duhovitih opaski, koji su kompletnoj korespodenciji davali mladalački vedar i pozitivan ton, uz to u svakom trenutku vodeći računa o dužnom poštovanju i profesionalnom odnosu i prema uključenim predavačima. Razmjenjujući duhovite komentare i popularne „gifove“ u vezi sa polaganjem pojedinih ispita, vjerovatno u svrhu međusobnog kuraženja i umanjenja treme pred ispite, neko je na grupu poslao i lijepu fotografiju sa mora. Kao odgovor, i uz pozitivnu reakciju i podršku i prisutnih predavača, počele su da pristižu fotografije i snimci iz radnih djelova svijeta, sa raznih mora i okeana, različitih brodova, ali i njihove lične fotografije i snimci sa “vatrenih krštenja“, interesantnih i ne uvijek prijatnih zadataka koji se obično povjeravaju kadetima. Na linku u nastavku, koji se stalno ažurira i novim materijalima koji i dalje pristižu, možete pogledate njihove fantastične fotografije i snimke, od predivnih zalazaka sunca i jata delfina, preko raznih morskih predjela, brodova i mašinskih prostora, do slikovitih ličnih iskustava i morskih nedaća. Fotografije su informativne i inspirativne za buduće pomorce, ali iznad svega interesantne i živopisne za svakog posmatrača. Napominjemo da su u pitanju amaterske fotografije i snimci, napravljeni telefonima, koji nijesu nužno i najnovijih i najmodernijih rezolucija. Eventualne tehničke nesavršenosti nijednog trenutka ne utiču na njihovu ljepotu, živopisnost, simboličnost. Image

Svi predstavnici pomenute grupe, uspješno su završili obuku, najveći dio njih i polaganje za pomenuto ovlašćenje već u Imageprvom roku. Ali posle ove „klase“, kako se najčešće pominje oficirska obuka i polaganje, ostaje ovoga puta i nešto više. Ostaje jedna nova inicijativa, nova ideja, novi smisao i trajna povezanost. Iznad svega, ostaje ogromno zadovoljstvo i vjera u nove generacije, generacije pravih profesionalaca koji će, uz vrijedan rad i učenje, održati i prenijeti sve najveće vrijednosti i bogatstvo duha našega društva.   Kada ste, barem dijelom, u prilici da učestvujete u cijelom procesu i da date i svoj skroman doprinos, ispunjeni ste novom snagom i motivacijom i vjerom koja prevazilazi sve pandemije i sva ograničenja. Zato, u ime Pomorskog fakulteta Kotor, u ime vaših predavača, i u ime svih vaših budućih kolega, veliko HVALA: Aleksi, Darku, Krstu, Luki, Mirku, Nikoli, Spasoju, Shyqyriu, Srđanu, Stefanu B. i Stefanu K., Vladimiru, Vojinu i Đorđu.

Nekoliko njih učestvovalo je i u Emisiji za pomorce Radija Crne Gore, u petak, 11. decembra 2020. godine, s početkom u 20 časova. Gostovanje polaznika nedavno završene obuke za treće oficire mašine Luke Lučića, Darka Dedovića i Mirka Perunovića, njihove utiske u vezi sa početkom profesionalne karijere, obukama i polaganjem za prvo oficirsko zvanje, možete da poslušate na linku ispod. Zahvaljujemo i gospodinu Miloradu Filipoviću sa Radija Crne Gore na dostavljenom snimku gostovanja, kao i na redovnom praćenju aktivnosti pomoraca i Pomorskog fakulteta Kotor.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.