Iskustvo sa mobilnosti studenta Psihologije Gavrila Jovanovića




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Student treće godine Filozofskog fakulteta u Nikšiću, sa Studijskog programa za psihologiju, Gavrilo Jovanović, boravio je tokom zimskog semestra u sklopu CEEPUS programa razmjene studenata na Sveučilištu u Rijeci. Uprkos teškoj epidemiološkoj situaciji, on nije ni pomišljao da odustane od programa. Kolega Jovanović želio je da podijeli svoje iskustvo tokom mobilnosti sa studentima Filozofskog fakulteta Univerziteta Crne Gore.

„Svaka razmjena predstavlja jedno izuzetno iskustvo. Prvenstveno sam se prijavio za dobijanje CEEPUS stipendije iz razloga sticanja novog znanja iz oblasti koju studiram, što će mi, nadam se, pomoći u poslu kojim ću se baviti u budućnosti. Osim toga, poznanstva koja sam stekao, kako sa profesorima tako i sa studentima psihologije, pomoći će boljem umrežavanju i komunikaciji među budućim kolegama. Takođe, veliki broj poznanstava sa studentima iz različitih djelova svijeta, samo po sebi je jedno predivno iskustvo. Jedna od stvari koja me je takođe podstakla da se prijavim svakako je i upoznavanje hrvatske kulture, obilazak prelijepih gradova i svih znamenitosti koji se u njima kriju.

Fakultet sam po sebi je vrlo organizovan, što mi se odmah dopalo. Nastava se izvodi savremeno, uz korišćenje različitih tehnoloških pomagala, što mnogo pomaže prilikom savladavanja novog gradiva. Takođe, primat se daje učenju pratkičnih stvari iz oblasti koje učimo, što je po meni najbitnije, jer će nam upravo to, nakon Fakulteta, najviše i trebati. Profesori su, takođe, vrlo stručni i uvijek spremni izaći u susret što je za svaku pohvalu.

Iako je sitaucija bila znatno komplikovanija zbog tadašnje loše situacije sa epidemijom, mogu reći da sam se vrlo brzo snašao. Veliku sam pomoć imao od strane profesora i koordinatora programa, studenata sa mog Odsjeka, kao i od strane Erasmus Student Network-a Rijeka. Svi su mi izašli u susret i ponudili raznovrsnu pomoć, na čemu sam im zahvalan. Različite tada aktuelne epidemiološke mjere su uveliko izmijenile način života i cjelokupno fukncionisanje grada. Iz razgovora sa studentima koji u Rijeci studiraju već par godina, shvatio sam da ne dobijam potpun doživljaj grada onakvog kakav je bio prije epidemije. Naravno, svjestan sam bio da se situacija u tom trenutku nije mogla promijeniti i svakako sam bio vrlo zadovoljan svojim iskustvom života  u  „gradu koji teče”.

Toplo preporučujem svim studentima da iskoriste svaku priliku koja im se ukaže a koja je vezana za razmjenu studenata. Ogromno iskustvo, veliki broj prijateljstava i upoznavanje kulture drugog naroda, samo su dio benefita odlaska na razmjenu. Znam da je teško izaći iz svoje komfort zone, i uskladiti ispite u svojoj i stranoj državi, ali vjerujte mi da vrijedi rizikovati i pokušati sve postići, jer vam ovih par mjeseci provedenih vani mogu promijeniti pogled na život.

Ukoliko bi mi se opet pružila prilika da se prijavim za studentsku razmjenu, a nadam se da hoće, bez razmišljanja bih to učinio. Ja sam svoje impresije napisao iskreno i iz srca, sa nadom da ću motivisati svoje kolege da skupe hrabrosti i prijave se za razmjenu.”



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.