Šesto predavanje iz serije predavanja: Kako pravilno popuniti prijavu master rada?




Šesto predavanje iz serije predavanja: Kako pravilno popuniti prijavu master rada?

Filozofski fakultet Univerziteta Crne Gore 14. decembra (utorak) 2021. godine, u 20h, organizuje predavanje za studente druge godine master studija, a koja se tiče izrade master rada. Tema predavanja biće „Navigacija arhivskim „bespućima“ za istraživače početnike“, a predavač je doc. dr. sc. Danijel Jelaš sa Filozofskog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

Tema predavanja posvećena je susretu neiskusnih istraživača sa arhivima i arhivskim istraživanjima. Prilikom ovog stadijuma istraživanja često su prisutne određene poteškoće u snalaženju i postupcima, metodama pretraživanja ili načinima citiranja arhivske građe. Takvi korisnici često, uprkos ljubaznosti arhivskih radnika ili dobro organizovanoj i opisanoj građi, ostaju uskraćeni za informacije koje su im potrebne ili ih smatraju nepotrebnim na teži način. Stoga, na osnovu vlastitog višegodišnjeg iskustva s arhivskim korisnicima, predavač će se osvrnuti na probleme s kojima se istraživači susreću pri prvom susretu s arhivom, ukazaće na zablude o pristupu arhivskom istraživanju i daće praktične savjete.

Doc. dr. sc. Danijel Jelaš (Osijek, 1979.) zaposlen je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku kao docent na Odsjeku za povijest gdje predaje predmete iz srednjovjekovne nacionalne istorije, pomoćnih istorijskih nauka i arhivistike. Dodiplomske studije istorije i engleskog jezika i književnosti završio je na Filozofskom fakultetu u Osijeku 2004. godine. Magistrirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 2011. godine završivši poslijediplomske studije hrvatske istorije na tamošnjem Odsjeku za povijest. Doktorirao je 2018. godine završivši Postdiplomske doktorske studije Medievistike na istom fakultetu. Nakon kraćeg rada u prosvjeti kao nastavnik istorije i engleskog jezika, 2006. godine se zaposlio u Državnom arhivu Osijek kao arhivist u dijelu građe organa uprave i javnih službi gdje je radio do 2020. godine. Od 2017. godine učestvuje u nastavi na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Osijeku, a od 2020. godine je u radnom odnosu. Autor je niza radova iz srednjovjekovne istorije donjeg savsko-dravsko-dunavskog međurječja, arhivistike i arhivske pedagogije, istorije Osijeka i kartografske baštine. Aktivni je član Hrvatskog arhivskog društva, gdje vodi Sekciju za arhivističku pedagogiju, i Društva za hrvatsku istoriju Osijek.

Ovo je šesto predavanje iz serije predavanja: Kako pravilno popuniti prijavu master rada?

Pozivamo studente druge godine master studija i pete godine integrisanih akademskih programa da prate ovo, kao i ostala predavanja iz serije posvećenih izradi master rada.

Topic: Navigacija arhivskim „bespućima“ za istraživače početnike

Time: Dec 14, 2021 08:00 PM Sarajevo, Skopje, Zagreb

Join Zoom Meeting

https://us02web.zoom.us/j/89324264058?pwd=MXArVTMxRGFYNnlKVEFLaEJBNWJqZz09

Meeting ID: 893 2426 4058

Passcode: zb8it5



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.