Upoznavanje studenata Filozofskog fakulteta UCG sa naučnoistraživačkim radom




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Na Filozofskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, održan je 30. septembra 2022. godine drugi dan naučnih aktivnosti u okviru festivala Dani nauke i inovacija, koji se organizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja, uz podršku Univerziteta Crne Gore.

Programski sadržaj počeo je u 11h, a uvodnu riječ imao je prodekan za nauku i međunarodnu saradnju prof. dr Marijan Premović. On je u kratkom obraćanju istakao da je drugi dan aktivnosti u okviru navedenog festivala posvećen upoznavanju studenata sa naučno-istraživačkim radom i promociji rezultata njihovih kolega koji su nedavno uspješno odbranili master rad ili treba da ga brane.

Prvo izlaganje imao je prof. dr Vladimir Drekalović, na temu: Stategija naučnoistraživačkog rada u Crnoj Gori. Prof. Drekalović je kao predsjednik Savjeta za naučnoistraživačku djelatnost u Ministarstvu nauke i tehnološkog razvoja upoznao studente sa trenutnim položajem humanističkih nauka i naveo koji su planirani ciljevi i pravci razvoja humanistike u narednom periodu. Pored toga ukazao je na mogućnosti naučnog napredovanja i usavršavanja studenata Filozofskog fakulteta u okviru programa koje nudi Ministarstvo prosvjete, Erasmusa i Ceepusa.

Nakon toga izlaganje je imala mr Marija Vujičić, na temu: Razvoj vještine čitanja ćiriličkog pisanja u trećem razredu osnovne škole. Rad nedavno odbranjen, kao prvi master rad, na integrisanom Studijskom programu za obrazovanje učitenja, pod mentorstvom prof. dr Dijane Vučković. Kroz prezentaciju u PowerPointu koleginica Vujičić je na izuzetno zanimljiv i razumljiv način prezentovala istraživačke metode i rezultate svog master rada. Nakon završetka njenog izlaganja studentima se obratio Filip Vujović, sa Studijskog programa za geografiju. Tema njegovog izlaganja bila je: Geoprostorna procjena stanja vegetacije nakon požara otvorenog prostora korišćenjem Sentinel-2 satelitskih snimaka – studija slučaja Luštica (Crna Gora), koju treba uskoro da brani kao master rad. Kolega Vujović je upoznao prisutne da je izbor ove teme master rada bio odraz njegovih ličnih afiniteta za istraživanje ove problematike. Nakon toga je dao podatke zašto je tako formulisan naslov rada, šta je sadržaj njegove teme, kao i koju je građu relevantnu i naučne metode koristio za ovo istraživanje.

Obje prezentacije master radova bile su izuzetno interesantne, te su motivisale ostale kolege-studente i studentkinje da postave pitanja, kao i da konstruktivnije planiraju i razvijaju svoje seminarske i master radove.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.