Filozofski fakultet, 24.06.2019

Na Filozofskom fakultetu u Nikšiću formiran Centar za obuku nastavnikaX

Odlukom Vijeća Filozofskog fakulteta u Nikšiću 19. juna 2019. godine je formiran Centar za obuku nastavnika.

Vijeće Filozofskog fakulteta je na ovoj sjednici jednoglasno podržalo zahtjev o formiranju Centra za obuku nastavnika (vaspitača i drugih nastavnih profila sa ove univerzitetske jedinice) koji je produkt realizacije ERASMUS+ programa, u okviru KEY (KEEP EDUCATING YOURSELF / KEY / 598977-EPP-1-2018-RS-1-EPPKA2-CBHE-JP) projekta u kojem je Univerzitet Crne Gore, partnerska institucija na projektu. U navedenom centru bi se realizovali programi obuke nastavnika/vaspitača akreditovani od strane Zavoda za školstvo, kao i programi aktuelni iz pojedinih vaspitno-obrazovnih područja od značaja za praktičnu djelatnost nastavnika/vaspitača u čijem planiranju i realizaciji učestvuju profesori sa Univerziteta Crne Gore.

Projekat KEY se realizuje od decembra 2018. godine, a trajaće do novembra 2021. godine, a ima za cilj da u Srbiji i Crnoj Gori oformi centre za cjeloživotno usavršavanje nastavnika/vaspitača, kao i da ponudi savremene kurseve za njihovo usavršavanje.

Konzorcijum KEY projekta čini 18 partnerskih institucija: Visoka škola strukovnih studija za obrazovanje vaspitača Novi Sad - koordinator projekta, Visoka škola strukovnih studija za vaspitače iz Vršca, Visoka škola strukovnih studija za vaspitače i poslovne informatičare iz Sremske Mitrovice, Visoka škola strukovnih studija za vaspitače iz Kruševca, Visoka škola strukovnih studija za obrazovanje vaspitača Pirot, Univerzitet Crne Gore iz Podgorice, ZUOV, Zavod za školstvo Crne Gore, Udruženje vaspitača Vojvodine, Savez udruženja vaspitača Srbije, JPU „Ljubica Popović“- Podgorica, partneri iz EU - Birmingem Siti Univerzitet, Pedagoški fakulteti Univerziteta u Mariboru, RIS Raziskovalno izobrazevalno sredisce Murska Sobota, Koledža Etvos Jozef iz Baje u Mađarskoj, Univerzitet De Vest Din Temišvar, kao i nevladine organizacije WEBin iz Beograda i PCCG iz Podgorice.

Osnivanje centara za obuku nastavnika/vaspitača na visokoškolskim institucijama, koje učestvuju  u projektu  je planirani glavni ishod projekta. Centri za obuku i stručno usavršavanje nastavnika/vaspitača će imati veliki značaj na razvoj profesije nastavnika/vaspitača kroz razvoj kompetencija i vještina neophodnih za uspješnu obrazovno-vaspitnu djelatnost u 21. vijeku.

 

Rukovodilac Centra za obuku nastavnika je prof. dr Veselin Mićanović.    

 

Image

Broj posjeta : 973