Profesor Drekalović: Čast je kad vas kolege predlože za priznanje Univerziteta Crne Gore za postignute rezultate




Profesor Drekalović: Čast je kad vas kolege predlože za priznanje Univerziteta Crne Gore za postignute rezultate

Osjećam veliku čast jer su me za ovu nagradu predložile kolege sa kojima radim, kazao je prof dr. Vladimir Drekalović , koji je po prijedlogu Vijeća Filozofskog fakulteta UCG, dobitnik Priznanja za postignute rezultate i posebne doprinose u razvoju naučnoistraživačkog rada i međunarodnog pozicioniranja Univerziteta Crne Gore u 2019. godini. Priznanje mu je uručeno na Svečanoj sjednici Senata održanoj krajem godine. 

On je, kako su ukazale kolege, iskazao veoma visok stepen angažovanja u radu na Filozofskom fakultetu. Objavio je zaključno sa 2019. godinom osam radova na A/HCI listi, od kojih sedam kao jedini autor. Tri rada je do sada objavio u Springerovim časopisima, pri čemu je u posljednjoj godini objavio samostalan rad u časopisu Philosophia koji je duži period kategorisan u klasi Q1 (među 25% najboljih svjetskih časopisa iz oblasti filozofije).

"Zahvalan sam im jer su me istakli među velikim brojem njih koji stvaraju izuzetna naučna i umjetnička djela. Siguran sam da će svi oni u narednim godinama imati priliku da se nađu u ovakvoj svečanoj ulozi u kakvoj sam se ja našao. Zahvaljujući ovom sistemu nagrađivanja, novini koja je na Univerzitetu Crne Gore uvedena odnedavno, eksplicitno se označava kadrovski i naučni potencijal svakog, pa i Filozofskog fakulteta", kazao je ptofesor Drekalović.

Njegov rad objavljen ove godine u Springerovom časopisu Philosophia je, kako navodi, najznačajniji rezultat koji je do sada postigao.

"Riječ je o časopisu u čijem uređivanju učestvuje, između ostalih, jedan od najznačajnijih svjetskih filozofa-logičara današnjice Saul Kripke. Ova publikacija, zajedno sa dostignućima drugih kolega sa filozofskog i filološkog fakulteta, potvrđuje da na Univerzitetu Crne Gore postoje potencijali  za stvaranje značajnih rezultata iz oblasti humanističkih nauka koji su respektabilni na svjetskom nivou", kazao je profesor.

Pored publikacije pomenutog rada u toku ove kalendarske godine imao je, kako dodaje, privilegiju da drži predavanja na Varšavskom univerzitetu i na Univerzitetu u Portu, predstavljajući u tim naučnim centrima Univerzitet Crne Gore i Filozofski fakultet.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.