Međunarodna izložba Women about women/Žene o ženama od 10. do 25. februara u Podgorici




Međunarodna izložba Women about women/Žene o ženama od 10. do 25. februara u Podgorici

Podgorička publika biće u prilici da posjeti izložbu Women about women/Žene o ženama od 10. do 25 februara u prostoru Moderne galerije. Izložba je uvod u dvogodišnje putovanje kroz osvajačke teritorije umjetnica Zapadnog Balkana i okuplja 25 vizuelnih umjetnica regiona (Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Slovenije i Sjeverne Makedonije).

Ovom izložbom koja je putujućeg karaktetra, predviđen je obilazak regiona - Beograd, Podgorica, Zagreb, Ajdovščina i Skoplje.

Izložba je startna aktivnost projekta The Rise of women in culture in Western Balkan/Uspon žena u kulturi Zapadnog Balkana, podržanog i kofinansiranog sredstvima Evropske unije. Projekat je nastao iz potrebe za afirmacijom savremenih praksi i strategija vizuelnih umjetnica, kustoskinja, radnica u kulturi i strukovnih udruženja Zapadnog Balkana. Narednih 26 mjeseci, uz partnere iz pet zemalja, predano ćemo gradi: platformu za promišljanje savremenih umjetnickih praksi i prezentaciju identiteta i fenomena savremenosti. Organizator ispred Crne Gore je Spes, a koordinatorka projekta i kustoskinja je Nela Gligorović.

Poseban segment postavke je Javna diskusija zakazana za 15. februar u 18 časova gdje nas očekuje vođenje kroz izložbu kustoskinje Nele Gligorović i diskusija Perspektive umjetnosti sa crnogorskim umjetnicama: Gordana Kuč, Milena Jovićević, Maja Šofranac, Anka Gardašević i Jovana Vujanović. Osim o položaju umjetnica u savremenoj umjetnosti, razgovaraćemo o strategijama organizacije, strategijama saradnje i strategijama djelovanja.

Osim otvaranja postavke koje je zakazano za 10. februar u 19 časova i Diskusije 15. februara, u prostoru Moderne galerije, u toku trajanja postavke realizovaćemo i edukativni segment, dva predavanja: 18. februara u 18.30 predavanje "Moć ženske ruke" prof. dr. Olivera Tomića, o umjetnicama u XX vijeku na Zapadnom Balkanu koje su uticale na promjene društvene paradigme; 22. februara u 18.30 predavanje Osvajanje likovnosti Nele Gligorović, o prvim umjetnicama u istoriji umjetnosti od renesanse do XX vijeka. O životu i stvaralaštvu prvih slikarki koje je istorija zabilježila u renesansi, njihovim poteškoćama prilikom obrazovanja i društvenom kontekstu vremena u kom su stvarale, razgovaraćemo tokom predavanja Osvajanje likovnosti, 15. i 18. februara osim crnogorske publike, aktivnost će pratiti publika regiona preko društvenih kanala Riseofwomen.balkan

Naredne dvije godine u okviru projekta Uspon žena u kulturi Zapadnog Balkana, očekuje nas škola digitalnog marke:nga za umjetnice, prva VR galerija u Crnoj Gori sa prezentacijom umjetnica regiona, zatim konkurs za umjetnice do 28 godina i njihova prezentacija u EU galeriji u Strazburu, osnivanje regionalne saradničke mreže.Takođe, počelo je snimanje dokumentarne serije o umjetnicama Zapadnog Balkana koja nastaje pod palicom Borisa Miljkovića, između ostalog i autora aktuelnog filma Povratak kući: Marina Abramović i njena deca.

Projekat The Rise of women in culture in Western Balkans podržan je od Evropske unije, a sprovode ga sljedeće organizacije: Spes (MNE), Fenomena(SRB), BeoArt Contemporary(SRB), Udruga Prizma(CRO), Sensus (NM) i Lokarjeva galerija (SLO).

 

Povezane vijesti:

https://www.ucg.ac.me/objava/blog/1279/objava/102019-milena-jovicevic-i-maja-sofranac-na-medunarodnoj-izlozbi-zena-o-zeni

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.