Godišnja izložba studenata FLU - NE MOŽEMO SE OSLOBODITI UMJETNOSTI




Godišnja izložba studenata FLU - NE MOŽEMO SE OSLOBODITI UMJETNOSTI

Fakultet likovnih umjetnosti Univerziteta Crne Gore će u subotu 2. jula, 2022. godine, organizovati Godišnju izložbu studenata završnih godina (master i osnovnih studija) pod nazivom "NE MOŽEMO SE OSLOBODITI UMJETNOSTI".

Izložba studenata završne MASTER godine biće predstavljena u Galeriji 42 na Cetinju u 19:00h, dok će izložba svih studenata završnih godina OSNOVNIH i segment MASTER studija sa Studijskog programa Grafički dizajn biti predstavljena u prostorijama Fakulteta  likovnih umjetnosti gdje će u 20:00h biti upriličeno svečano otvaranje i dodjela nagrada istakunutim studentima.

Pokrovitelji ovogodišnjih nagrada su: Univerzitet Crne Gore, Ministarstvo kulture i medija Crne Gore, Narodni muzej Crne Gore i fondacija “Ćano Koprivica”.

Godišnja studentska izložba, koja je tradicionalno održavana od osnivanja Fakulteta, nije održana protekle tri godine zbog preseljenja u novu zgradu i pandemije korona virusa. 

Ove godine izložba će se po prvi put održati u novoj zgradi Fakulteta tako što će svi ateljei  osnovnih i master studija imati sopstvene postavke i biti otvoreni za javnost što će pružiti neposredan uvid u akdemsku ponudu i program rada svih studijski programa i modula koji se izučavaju na fakultetu. 

Ovogodišnju izložba prati i posebno dizajniran - sadržajan katalog koji objedinjuje sve radove i stejtmente diplomiranih studenata.

U pratećem katalogu izložbe istoričarka umjetnosti dr Svetlana Racanović ističe sledeće:

“Istinska umjetnička edukacija, emancipacija i samorealizacija ne poznaje ni granice niti postavlja vremenske odrednice između perioda mladalačkog sticanja umjetničkih znanja i vještina i zrelijeg profesionalizovanja svoga rada. Istinsko umjetnikovanje, postajanje umjetnikom i bivanje umjetnikom je stalan, povezani i samoprodukujući životni proces kojim se stiče otpornost na fiksirane pozicije i iluziju sigurnosti, na sitničavosti i kalkulacije, na „linije manjeg otpora“ i „hvatanja prečica“, na grandiozne ambicije, na štetne konformizme ali i logiku žrtvovanja, na falična interesna udruživanja i trgovanja sopstvenim umjetničkim idejama i ličnim integritetima.

Istinsko umjetnikovanje ne traži masivne umjetničke mobilizacije i revolucionarne akcije niti probitačne reklamne kampanje i lansiranja u „svijet bogatih i slavnih“. Na početku i na kraju, u vremenima zaoštravanja kriza i u vremenima njihovog popuštanja, u svako vrijeme, istinsko umjetnikovanje znači njegovati svoju senzitivnost, otvorenost da se osjeti, shvati i prihvati, kao jednako važno, sve što nas okružuje, što nas povrjeđuje i uzbuđuje, što nas onespokojava i daje mir, što uspostavlja naš životni horizont. O tom svijetu i životu treba govoriti živim umjetničkim jezikom, jezikom današnjice. Tako se ograđuje, obrađuje i brani zona sopstvenog užitka, sopstvene slobode i pronađenog smisla i ta zona je naš jedini posjed u vremenima velikih otuđenja.”

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.