Studentska izložba vajarskih radova TERRA(C)OTTO sjutra u Kusleovoj kući




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Izložba radova studenata Vajarstva,  Fakulteta likovnih umjetnosti Univerziteta Crne Gore, pod nazivom TERRA(C)OTTO biće otvorena u utorak, 11. oktobra u 18h, u Kusleovoj kući,  u Podgorici, uz podršku JU Muzeji i galerija Podgorice. 

U okviru programa izložbe će biti održano master class predavanje prof. Bobana Kojića, osnivača Terre, u srijedu, 12. oktobra u prostoru Muzeja i galerije Podgorice, sa početkom u 11.00h. 

Specijalni gosti ove izložbe biće učenici Osnovne muzičke škole “Savo Popović“ sa Cetinja.

Izložbeni radovi studenata ishod su uspješne saradnje Centra za likovnu i primenjenu umetnost Terra, u Kikindi, sa Fakultetom likovnih umjetnosti UCG, na Cetinju. U okviru saradnje, osam studenata master studija  prošlo je kroz radionicu tehnike vajanja skulpture u terakoti. Boravkom u objektu  ciglane i crepane,  danas Ateljeu Terra - spomeniku kulture od značaja za industrijsko nasleđe, prošli su kroz desetodnevnu praktičnu nastavu u maju ove godine. Atelje nudi sve raspoložive tehničke i tehnološke uslove za prenošenje znanja i četrdeset godina integrisanog iskustva u radu sa glinom. 

Masterklasove na temu skulpture u terakoti vodio je mr Slobodan Kojić, akademski vajar, osnivač i direktor centre Terra i bivši profesor Fakulteta likovnih umjetnosti sa Cetinja i dr Ivana Radovanović, docent Fakulteta likovnih umjetnosti-Cetinje.

Studenti koji su obavili stručnu praksu su: Nikola Balević, Ksenija Borozan, Dragana Petković, Sara Petrović, Mato Uljarević, Željka Pestorić, Milica Lakićević i Aleksandra Aranitović.

Saradnja ove dvije institucije je obnovljena 2021. godine, uz podršku Univerziteta Crne Gore, a od ove godine uz učešće Prijestonice Cetinje i TO Cetinje. Ona se naslanja na raniji sporazum o saradnji u oblasti likovnih umjetnosti (skulpture u terakoti), edukacije, muzeološke prakse i interkulturalnog dijaloga. Potpisan je prije 12 godina i odvijao se neprekidno do 2015. godine.

 

 

Image

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.