IN MEMORIAM - Mile Grozdanić (1942-2022)




IN MEMORIAM -  Mile Grozdanić (1942-2022)

Sa dubokim žaljenjem saopštavamo da nas je u osamdesetoj godini života, napustio istaknuti likovni stvaralac i ugledni profesor Mile Grozdanić, koji je umnogome doprinio formiranju i razvoju grafike i grafičkog dizajna u Crnoj Gori.

 

Mile Grozdanić je rođen 1942. u mjestu Ponori - Otočac, Hrvatska. Živio je  u Beogradu od 1954. godine. Po završetku Srednje grafičke škole u Beogradu 1961, odsiek za ručni slog, zaposlio se u Izdavačkom zavodu "Jugoslavija" 1964. kao tehnički urednik. Radio je na poslovima uređivanja i realizacije različitih izdanja u umjetničkoj, koprodukcionoj i turističkoj redakciji. Godine 1967. upisuje studije grafike na Akademiji za likovne umetnosti u Beogradu, gde je diplomirao 1972. godine. Nastavio je usavršavanje na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, gde je uspešno završio posdiplomske studije 1974. godine. Radeći u Višoj pedagoškoj školi u Beogradu od 1978. biran je u zvanje profesora, na smjeru za grafičke urednike, gdje je stečena znanja i iskustvo prenosio brojnim generacijama. Profesorski poziv u zvanju docenta nastavlja na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1987. godine, gde predaje Grafiku i Crtanje. Godine 1990. na istom fakultetu postaje vanredni, a od 1995. redovni profesor. Godine 2000. biran je u zvanje redovnog profesora na Fakultetu likovnih umjetnosti Univerziteta Crne Gore, za predemt Grafički dizajn.

Na tek osnovanom Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju 1988. formira Odsjek grafika (Smjer Grafika i Smjer Grafički dizajn), gdje predaje Grafiku knjige, Tehnološku obradu knjige i Crtanje. Član je ULUS-a od 1973, a ULUCG-a od 1997. godine.

Od 1999. godine Mile Grozadanić učestvuje u osnivanju Dukljanske akademije nauka i umjetnosti, čiji je ujedno i inostrani član Odjeljenja umjetnosti.

Kao likovni stvaralac, samostalno ili grupno, predstavljao je Jugoslaviju, odnosno Srbiju i Crnu Goru, na reprezentativnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

Svoj grafički doprinos ostvario je u oblikovanju brojnih izdanja za najznačajnije crnogorske  institucije u kulturi poput Ministarstva kulture Crne Gore, Narodnog muzeja Crne Gore, Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, Dukljanske akademije nauka i umjetnosti i mnogih drugih.

Mile Grozdanić je bio dobitnik mnogih nagrada iz oblasti likovne grafike, slikarstva i grafičkog dizajna, zaslužan za grafičko oblikovanje velikog broja časopisa, kataloga i knjiga, na jugoslovenskoj grafičkoj likovnoj sceni bio je prisutan od sredine šezdesetih godina prošlog vijeka. Dobitnik je počasnog doktorata Univerziteta Crne Gore 2011. godine.

 

Komemorativna sjednica povodom smrti uvaženog profesora, biće upriličena 14.11. 2022., godine u 12:00h, u Ministarstvu kulture Crne Gore na Cetinju.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.