Predavanje "Prisustvo prošlosti" Olje Triške Stefanović




Predavanje "Prisustvo prošlosti" Olje Triške Stefanović

Predavanje "Prisustvo prošlosti" Olje Triške Stefanović, fokusirano na njen umetnički rad i vizuelno istraživanje posljednjih  pet godina, biće održano 4. aprila u učionici FLU sa početkom u 14h. U okviru predavanja biće predstavljena i Akademija likovnih umetnosti i dizajna iz Bratislave sa fokusom na Odsjek za fotografiju i nove medije. 

ARTIST TALK

U okviru aktuelnih trendova u fotografskom mediju, radovi slovačke umjetnice srpskog porijekla Olje Triaške Stefanović mogu se opisati kao jedinstveni na slovačkoj savremenoj sceni. Predstavljaju osobenu umetničku poziciju na ivici dokumentarne i (neo) konceptualističke fotografije, sa fokusom na tipologiju i semiotiku prostora. Od završetka studija na Akademiji likovnih umetnosti u Bratislavi 2007. godine, njen rad je više koncentriran na temu, jezik i samorefleksivnu analizu medijuma čije granice postepeno prelazi, krećući se prema prostornoj instalaciji. Od 2007. godine, takođe je bila izrazito prisutna na slovačkoj i međunarodnoj umetničkoj sceni.

Stefanovićeve radove obilježava ambivalentna vizuelna poetika, koju karakteriše paradoksalno spajanje foto-zapisa i foto-slike kao naizgled sukobljavajuće metode formiranja im-agea. Glavne teme u njenom radu su iluzija, sećanje, istorija, odnos između pozornice i auditorijuma kao simbolične prostorne ikone stvaranja prostora i prenosa istorijski simptomatskog izgleda savremenog društva "trompe l'oeil". Posebnost njenog umetničkog jezika stoga leži u sofisticiranoj kombinaciji istraživanja sadržaja i izvesne, čak možemo reći ženske poetike, u nostalgiji i melanholiji izražavanja koja sigurno potiče iz auto-poetskih diamenzija njenih djela.

Olja Triaška Stefanović rođena je u Novom Sadu u Srbiji. 2007. diplomirala je na Akademiji likovnih umetnosti i dizajna na Odsjeku za fotografiju i nove medije u Bratislavi u Slovačkoj, gdje je takođe predaje poslednjih osam godina. Završila je doktorske studije na Odseku za intermediju i multimediju (prof. Tono Čierny). 2010. godine bila je finalista za prestižnu Finalist Award 333 koju dodijeljuje Nacionalna galerija u Pragu u Češkoj Republici, nagrađena je 2015. godine kao fotograf godine u Slovačkoj, a 2017. godine dobila je grant Bratislava u slovačkom Pressu Fotografija. Predstavila je svoj rad na mnogim grupnim i samostalnim izložbama u Slovačkoj i inostranstvu. Njeni radovi su dio kolekcije gradske galerije Nitrianská gáleria u Nitra, Slovačka. Njeni radovi su takođe predstavljeni u nekoliko knjiga, u kojima je napravila foto-eseje o istorijskoj arhitekturi i arhitektama.

Živi i radi u Bratislavi sa svojom porodicom i svojim psom Bobom.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.