Gostovanje Dušana Zidara i performans sa studentkinjama FLU u Galeriji 42°




Gostovanje Dušana Zidara i performans sa studentkinjama FLU u Galeriji 42°
Dušan Zidar, umjetnik i profesor sa Univerziteta u Mariboru iz Slovenije boravi na Cetinju u sklopu programa gostujućih umjetnika Galerije 42° Fakulteta likovnih umjetnosti.
 
Tokom svog boravka profesor Zidar je održao predavanje studentima FLU o sopstvenom radu, a centralini motiv posjete je radionica koju vodi sa studentkinjama Angelom Đuretić i Angeleinom Kastratović.
Radionica sa studentima FLU pokušava da na umjetnički način rekonstruiše tragove nastanka života ljudskih bića koja prolaze kroz prostor i vrijeme. Pri toj rekonstrukciji se koriste zapisi vazdušnog skeniranja prostora koji se nalaze kod spomenika Petra II Petrovića Njegoša i Franca Prešeren-a u Ljubljani pretvorenih u morseov kod, koji se kompjuterski očitavaju u galeriji i takođe delijemično prenose (streaming) preko savremenih digitalnih komunikacijskih puteva do mobilnih uređaja.
 
Performans će se izvoditi u četvrtak 11. oktobra 2018 u Galeriji 42° u 17. časova. Za potpuni doživljaj performansa posjetioci bi trebali imati mobilni telefon sa slušalicama i aktiviran 4G prenos podataka. 
 
Djelimični streaming performanca će biti na aktivan u tom vremenu na sajtu: https://www.zidardusan.si/age_id=637. 
Izložba će posle performansa trajati do 15.oktobra 2018.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.