Fakultet likovnih umjetnosti, 24.10.2018

Na BJCEM bijenalu predstavljen rad "No Country for Young Men"Na BJCEM bijenalu predstavljen rad "No Country for Young Men"
Radom „No Country for Young Men“, asistent sa Fakulteta likovnih umjetnosti Univerziteta Crne Gore Ivana Radovanović predstavila je Crnu Goru na Vanrednom bijenalu BJCEM-a, održanom u regiji Puglia, oblast Salento, u Italiji,  od 8 do 19. oktobra. 
 
Kako je izgledao rad, gotovo ritualni čin, u kojem 100 amfora destrukcijom dobijaju novi oblik sa jakom porukom, vidljivo je u video snimku: 
 
 
Radovanović objašnjava: "Ova instalacija se kroz akciju transformiše u novi oblik, potencirajući nasljeđe, gotovo ritulni čin koji ima svoj duboki korijen u tradiciji ovog područja. Instalacija koju čini 100 amfora urađenih za postavku u nacinalnoj biblioteci Convitto Palmieri u Lecce, postaje jezik kojim se obraćam zajednici, ukazujući na neophodnost dijaloga između nasleđa, tradicije i indentiteta kroz akciju lomljenja i uništenja posuda koje su služile da čuvaju sve ono što je zemlja dala. Bukom se tjeraju zli duhovi i čin jeste simbol novih izazova i novog života, ostavljajući iza sebe ono što ne valja, odagnajući tugu i nesreću.Progres mora da dođe kroz viziju i dijalog, u suprotnom briše se trag, a sa njime potire korijen i sa njime identitet, a svi znamo da smo bez njega izgubljeni u svemiru".