Fakultet likovnih umjetnosti, 28.11.2018

Bijenale mladih/ ART EX-YUBijenale mladih/ ART EX-YU

Prvo Bijenale mladih umjetnica i umjetnika „ART EX-YU” počinje 5. decembra u Dvorcu Petrovića u Podgorici, i trajaće do 28. februara 2019. godine. Na prvom Bijenalu, po izboru likovnog kritičara iz Novog sada Save Stepanova, predstaviće se osam umjetnika sa područja nekadašnje Jugoslavije. Bosnu i Hercegovinu će predstavljati Nela Hasanbegović, Srbiju Nemanja Nikolić, Hrvatsku Boris Sekulić, Sloveniju Tina Dobrajić, Makedoniju Nikola Radulović, Kosovo Jeton Muja, dok će Crnu Goru predstavljati Petar Delijević i Zdravko Beli Delibašić, prodekan za nastavu na Fakultetu likovnih umjetnosti Cetinje.

Bijenale „ART EX-YU” organizuje Centar savremene umjetnosti Crne Gore, u saradnji sa Fakultetom likovnih umjetnosti na Cetinju i Fondacijom „Ćano Koprivica’’, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore, sa namjerom da se podstaknu mladi umjetnici u regionu, kao i da se pruži mogućnost za sagledavanje i upoređivanje likovnih scena i tendencija kako mladim i stvaraocima, tako i likovnim kritičarima i teoretičarima.

Na Bijenalu će biti dodjeljivane dvije nagrade. O prvoj će odlučivati stručni žiri, kojeg čine ove godine naš književnik Pavle Goranović (predsjednik), istoričar umjetnosti iz Hrvatske Mladen Lučić Luc i selektor Bijenala istoričar umjetnosti Sava Stepanov. Rad nagrađenog umjetnika biće otkrupljen, u vrijednosti od 3.000 eura, saopštio je direktor Centra savremene umjetnosti Crne Gore Nenad Šoškić. Drugu nagradu će dodijeliti sami umjetnici koji izlažu na Bijenalu.