Studenti FLU o izložbi "4 / prostor 3“ i legatu Jovana Dučića




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Oko 20 studenata Fakulteta likovnih umjetnosti imali su priliku da, u okviru jednodnevne ekskurzije, pogledaju izložbu skulptura "4 / prostor 3“, u Trebinju i posjete Akademiju i Muzej Hercegovine, u petak, 30. novembra.

Inicijator pve ekskurzije, asistent FLU Ivana Radovanović, kazala je da se ova ekskurzija razlikuje od ostalih po tome što su studenti imali priliku direktno da se upoznaju sa radom   i samim autorima,  eminentnim skulptorim koji pripadaju generaciji koja se pojavila krajem 80-ih i početkom 90-ih 20.vijeka.

"Poznatiji kao predstavnici "nove beogradske skulpture", već treći put,  umjetnici Srđan Apostolovića, Zdravko Joksimović, Dobrivoje Krgovića i Dušana Petrovića zajednički izlažu. Njihovi zajednički vajarski počeci odvijali su se u likovnoj radionici Galerije Studentskog kulturnog centar u Beogradu", kazala je Radovanović.

Nikola Balević, student sa SP Vajarstvo kaže da se ne dešava svaki dan da mladi umjetnik ima priliku posjetiti izložbu,gdje vam lično autori drže predavanje i iz prve ruke vam pričaju o svojim djelima.

"Uz to smo imali posjetu akademiji u Trebinju gdje smo upoznali dosta mladih kolega i vidjeli šta to oni rade u svojim skromnim prostorima fakulteta. Posjetili smo i muzej Hercegovine. Iznenadili smo se njihovom dobrodošlicom. Nekoliko ljudi nas je vodilo kroz postavku muzeja gdje se dobro vidi kako cijene i poštuju to što imaju", prenosi utiske Nikola, koji je izrazio zahvalnost i astistentkinji Radovanović koja je inicirala ovaj put.  

Nakon izložbe, studente sa Cetinja su upoznali sa prostorom i načinom rada Akademije u Trebinju, up njihove mlade kolege iz tog grada. 

Uz stručno vođenje Tamare Rajković, istoričara umjetnosti, koja radi kao kustos u Muzeju Hercegovine, studenti su se upoznali sa arheološkom zbirkom, kao i legatom Jovana Dučića, čuvenog pisca, pjesnika i diplomate.

Studentkinja Željka Pestorić sa SP Grafika kaže da je posebno bila impresionirana zbirkom Jovana Dučića koja obuhvata umjetničke eksponate iz perioda antičke Grčke i Rima. 

"Mislim da su aktivnosti kao što je ova od velike važnosti za nas studente i nadam se da će ovakvih izleta biti i u buduće", zaključila je studentkinja. 

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.