Predstavnici FLU na internacionalnoj izložbi skulptura u željezu




Predstavnici FLU na internacionalnoj izložbi skulptura u željezu

Internacionalna izložba IV Iron Cast Workshop koja po četvrti put povezuje umjetnike i studente likovnih akademija Crne Gore, Srbije, Mađarske, Slovačke, Češke, Poljske i Mađarske, biće otvorena 19. februara na Akademiji umjetnosti, u Banskoj Bistrici, u Slovačkoj.

U  izložbi koja će trajati do 28. februara, kao predstavnici Fakulteta likovnih umjetnosti Univerziteta Crne Gore, učestvuju u dr Ivana Radovanović i studenti Jelena Pejović i Stefan Bošković.

Oni će se predstaviti skulpturama koje su kreirane tokom učešća u radionici izlivanja u željezu Iron Casting Workshop, u septembru 2018. godine, na Akademiji umjetnosti, u Banskoj Bistrici, u Slovačkoj.

Radionica je rezultat saradnje Fakulteta likovnih umjetnosti  i slovačke Akademije, koja je pozvala na obuku jednog predavača i dva studenta FLU. Na radionici je učestvovalo 35 likovnih stvaralaca i predavača sa akademija iz regiona: Poljske, Slovačke, Srbije, Mađarske, Češke i Crne Gore.

"Izlivanje u željezu je složen procesu u izradi skulpture, kakav u Crnoj Gori nije moguće vidjeti, a posebno ne učiti o njemu. Akcenat je na učenju i timskom radu. Studenti su imali priliku da vide izlivanje u drugim materijalima, za koje će, ako se steknu uslovi, dogodine biti prilike da se oprobaju i u tome.  Ova izložba je rezultat uspješne realizacije i vjerujem da ćemo i ubuduće nastaviti saradnju na obostrano zadovoljstvo", kazala je Radovanović. 

Troškove boravka i samog materijala snosio je Odsjek za skulpturu u Banskoj Bistrici, a dobijene skulpture su pripale zbirci Akademije, kao i samim autorima. 

Učešće u radionici podržao je i Univerzitet Crne Gore.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.