Samostalna izložba vajarke Ivane Radovanović u Gracu




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Samostalna izložba vajarke Ivane Radovanović , asistenta na Fakultetu likovnih umjetnosti Univerziteta Crne Gore i prvog Fulbrajtovog stipendiste na polju umjetnosti u Crnoj Gori, biće otvorena u Crkvi Sv. Andra, u srijedu, 6. marta, u 19.00 sati.

Izložba Bodies and Souls (tijela i duše),  održava se istovremeno sa služenjem mise (Ash Wednesday/Čista srijeda) u crkvi koja je  poznata po svojoj otvorenosti ka različitim vidovima umjetnosti. Od 1999. godine u njenom prostoru svoj duhovni izraz davali su različiti umjetnici.

ImageUmjetnička intervencija Radovanović u samoj crkvi je urađena tokom januara, a  čini je nekoliko video radova i objekata/intervencija kroz princip rađanja i nestajanja koji se oslanja na stih iz Postanja, 3,19: Upamti, čovječe, prah jesi i u prah ćeš se vratiti.

„Svi znamo, komunikacija između crkve i umjetnosti je uvijek bila prisutna. Naravno, pozicija i jedne i druge strane se bitno promijenila. Ali ono što jeste nit koja čuva to zajedništvo, jeste posvećenje čovjeku“, navodi Radovanović.

Ash Wednesday je jedan od najpopularnijih i najznačajnih datuma u liturgijskom kalendaru. On otvara sezonu posta i molitve. Održava se 46 dana prije Uskrasa i prate ga uglavnom katolici, ali i drugi hrišćani. Ash (pepeo) simbolizuje prašinu iz koje je Bog stvorio čovjeka.

Crkva Sv. Andra, a prvenstveno ljudi koji njeguju duh ovogImage objekta, objašnjava Radovanović, rade vrlo odgovorno i posvećeno svoj posao, darujući magičan prostor za umjetnost, i kao takvi trebali bi biti primjer mnogima.

 „Mogućnost da sudjelujem i umjetnički reagujem na čin mise (Ash Wednesey) za mene je bio pravi izazov. Dugujem veliku zahvalnost sveštenicima, koji su ujedno profesori na Katoličkom univerzitetu u Gracu, kao i  kuratorima ove izložbe Johannes Rauchenberger i Alois Kölbl, na profesionalizmu.

Ona se posebno zahvalila NJ.E. ambasadoru Crne Gore u Austriji  Željku  Peroviću koji će biti na otvaranju ove izložbe i dati svoju podršku. 

Ministarstvo kulture Crne Gore je dijelom podržalo ovaj projekat.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.