FLUID Dizajn forum #7/2019 - Najava programa




FLUID Dizajn forum #7/2019 - Najava programa

Najava programa FLUID dizajn foruma #07

Sedmo izdanje FLUID dizajn foruma održaće se od 8. do 12. aprila na Cetinju i od 12. do 14. aprila u Tivtu. FLUIDje koncipiran kao forum kojeg čine niz predavanja, radionica i izložbi na kojima se okupljaju renomirani dizajneri, arhitekte, umjetnici i profesionalci iz različitih oblasti, kao i brojni studenti iz zemlje i regiona u svojstvu učesnika radionica. Nakon šest uspješnih izdanja, FLUID dizajn forum je potvrdio svoju poziciju jednog od najprepoznatljivijih dizajnerskih festivala u regionu. Ove godine na FLUID-u će učestvovati 25 predavača iz regiona i svijeta, realizovaće se 6 radionica i 4 izložbe, sa ukupno 130 učesnika Foruma.

Kao i na svim prethodnim izdanjima, Forum ima okvirnu temu koja definiše sadržaj programa usmjeravajući ga ka povezivanju stručnih umjetničkih praksi sa javnim interesom lokalne zajednice u kojoj djeluje. Tema ovogodišnjeg FLUID-a “Pomjeranja / Shiftings“ referiše na dramatične promjeneneprestano ubrzavajućeg svijeta koje se reflektuju na političku, ekonomsku i kulturnu sferu naših života. Ova tema opominje na to da je neophodno preispitati utemeljene društvene dogovore i da podrazumijevane slobode i vrijednosti treba osvajati i braniti iznova. Svijetu je potrebno spašavanje i neprestano se traže rješenja za taj veliki poduhvat. Ovogodišnje izdanje FLUID dizajn foruma želi preispitati mogućnost pronalaska ovih rješenja u oblasti dizajna.

Program FLUID-a počeće u ponedjeljak 8. aprila, u „Galeriji 42” na Cetinju, gdje će u 17 časova biti otvorena Internacionalna izložba „SHIFTINGS“koju čine plakati odabrani na regionalnom konkursu za nagradu FLUID – Regional Poster Award for Young Designers 2019.Istog dana na Balšića pazaru biće otvorenaizložbaFLUID (CONTAMINATION) AWARDS 2018“na kojoj će biti predstavljeni radovi Sanje Planinić(BIH/USA), Olge Mandić(SRB)i Helene Tošić(CG),prošlogodišnjih dobitnica nagrade FLUID – Regional Poster Award for Young Designers 2018.  U nastavku programa, koji će se održati u Biznis inkubatoru Cetinje, Natalija Vujoševićće predstaviti ISU - Institut za savremenu umjetnost, Maida Grudenće govoriti o Domu kulture Studenski grad, a Pavle Ćosić će predstaviti rad izdavačke kuće Kornet. U prostoru Biznis inkubatora program će se nastaviti i narednih dana - u utorak, 9. aprila u 18 časova biće organizovana promocija knjigeSlavice Stamatović Vučković „Arhitektonska komunikacija – objekti kulture u Crnoj Gori 1945-2000“ na kojoj će pored autorke govoriti Rifat Alihodžić,Ana Matić, Tatjana Koprivicai Lazar Pejović. Nakon promocije, Lazar Bodrožagovoriće o svom nagrađivanom filmu „Ederlezi Rising“. U srijedu 10. aprila u 20 časova teoretičari umjetnosti Slobodan Mijuškovići Jovan Čekićodržaće predavanje pod nazivom „Dva kvadrata i fontana – Maljevič i Dišan 100 godina kasnije“.Upetak 12. aprila, u Crnogorskoj galeriji „Midorag Dado Đurić“ na Cetinju, biće otvorene izložbe ARCHI_MORPH“, italijanskog arhitekte i ilustratora Federika Babinei izložba fotografija “Photo SHIFTINGS”autorke Sandre Đurović. Ove izložbe će zaključiti cetinjsku sesiju i program će se nastaviti istog dana u Centru za kulturu u Tivtu, gdje će se te večeri i naredna dva dana održati konferencijski dio programa na kojem će učestvovati uticajni autori iz Crne Gore, regiona i svijeta. U petak, u 19 časova, nakon otvaranja druge sesije, predstaviće se poljska umjetnica Iza Rutkovska, zatim italijanski arhitekta i ilustrator Federiko Babinai holandski kustosDenis Elbers. U subotu 13. aprila govoriće: Lana Grahek, hrvatska dizajnerka; Predrag Cvetičanin, profesor sociologije umjetnosti na Univerzitetu u Nišu; Niko Mihaljević, hrvatski dizajner; Lazar Bodrožai Nenad Trifunović, osnivači dizajnerskog studija Metaklinika; Srđa Dragović, crnogorski ilustrator; Jovan Čekić, filozof, konceptualni umjetnik i teoretičar umjetnosti i medija; Mirko Ilić, jedan od najpoznatijih svjetskih dizajnera. U nedjelju 14. aprila predavanja će održati Franćesko Defilipis, profesor na Politehničkom Univerzitetu u Bariju, Sonja Radović Jelovac, direktorica studija Synthesis iz Podgorice i kustosica crnogorskog paviljona na Bijenalu arhitekture u Veneciji 2018. godine, kao i Borut Vild, profesor na odsjeku Digitalne umjetnosti Fakulteta za medije i komunikacije Univerziteta Singidunum u Beogradu.

Pored programa otvorenih za javnost, važan dio FLUID dizajn foruma čine i studentske radionice. Ove godine realizovaće se šest radionica na kojima će se okupiti preko devedeset studenata iz Crne Gore i iz regiona. Voditelji: Lazar Bodroža, Nenad Trifunović, Franćesko Defilipis, Lana Grahek, Niko Mihaljević, Dejan Drašković, Duško Miljanić, Maida Gruden i Pavle Ćosić.Prezentacija radionica će se održati u Biznis inkubatoru Cetinje u četvrtak 11. aprila od 17 do 20 časova.

Organizator FLUID dizajn foruma je Fakultet likovnih umjetnosti Cetinje, a pokrovitelji su: Ministarstvo kulture Crne Gore, Univerzitet Crne Gore, Prijestonica Cetinje, Turistička organizacija Tivat, Opština Tivat i Ambasada Republike Poljske u Podgorici. Ovogodišnji partneri Foruma su: NVO FLUX, Narodni muzej Crne Gore, Arhitektonski fakultet Podgorica, Centar za kulturu Tivat, Biznis centar Cetinje, Studio Mirko Ilić, Metaklinika, Puzzle, ISU, Studio Synthesis i Caffe KUD Njegoš Cetinje. Medijski partneri Foruma su: Designed.rs, RTV Cetinje i Arhimed, a prijatelji festivala su: Designbox, Golbi print, Primo design, DAA Montenegro, Lutrex, Cetar savremene umjetnosti Crne Gore, Sea Point Apartments Tivat, Konoba Bacchus Tivat, Scottish Pub Academia Cetinje, La Vecchia Casa Cetinje i Pansion 10 Cetinje. Izvršni producent MAS Trade, Cetinje.

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.