Nastavak saradnje Fakulteta likovnih umjetnosti UCG i Akademije umjetnosti u Slovačkoj




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Nastavak saradnje Fakulteta likovnih umjetnosti Univerziteta Crne Gore i  Akademije umjetnosti iz Banske Bistrice (Slovačka) rezultirao je pozivom za učešće jednog predavača i dva studenta na radionici izlivanja u željezu, u okviru Akademije.

Fakultet likovnih umjetnosti predstavljaju dr Ivana Radovanović, saradnik u nastavi i dva studenta treće godine, odsjeka Vajarstvo, Nikola Balević i Dejan Jeremić.

"Ovo je V radionica po redu „International Workshop of Iron Casting and Experimental Ceramics“ koju organizuje Fakultet likovnih umjetnosti iz Banske Bistrice. Riječ o vrlo složenom i izuzetno značajnom procesu u izradi skulpture, a od ove godine proširena za istraživanje u oblasti keramike. Akcenat je na učenju i timskom radu", kazala je Radovanović.

Ukupno učestvuje 35 likovnih stvaralaca i predavača sa akademija iz regiona: Poljske, Slovačke, Češke, Srbije, SAD-a, Litvanije, Mađarske i Crne Gore.

Radionicu čini organizacija cijelog procesa izlivanja skulpture u željezu, kao i eksperimentalne keramike.

Troškove boravka i samog materijala pokriva Odsjek za skulpturu u Banskoj Bistrici, a dobijene skulpture ostaju u vlasništvu autora, kao i za kolekciju Akademije u B. Bistrici i prezentovanju rada na kolektivnoj izložbi, u novembru.

Radionica traje od 16. do 29. septembra.

 

Image



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.