Samostalna izložba Marka Markovića




Samostalna izložba Marka Markovića

U utorak, 17. decembra 2019. godine u 20 časova otvara se izložba Marka Markovića “Exterritory” u Centru savremene umjetnosti Crne Core u Dvorcu Petrovića.

 

Marko Marković je rođen u Podgorici 1979 godine. Diplomirao i magistrirao na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju a trenutno je doktorant  na Univerzitetu Umetnosti u Beogradu, odsjek Višemedijska umjetnost. Docent je na studijskom programu Slikarstvo na Fakultetu Likovnih Umjetnosti na Cetinju gdje obavlja i funkciju prodekana za međunarodnu saradnju. Dobitnik je JFDP stipendije Američkog savjeta za međunarodno obrazovanje preko koje je proveo jedan semester na stručnom usavršavanju na Državnom Univerzitetu u Arizoni 2011. Rezidencialno je boravio u Cite des Arts u Parizu 2008. godine. Dobitniik je stipendije Kultur Kontakt za učešće na Intrenacionalnoj ljetnjoj Akademiji u Salzburgu 2002. godine. Dobitnik je nagrade za crtež “Milunović, Stijović, Lubarda” ULUCG, 2015. godine. Učestvovao je na mnogim grupnim i samostalnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Član je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore.

Nataša Nikčević, kustoskinja izložbe, između ostalog je zapisala:

 

„Za Marka Markovića umjetnost je proces istraživanja, model mišljenja i rada, ali takav da remeti identitet, sistem, red, onaj koji ne poštuje granice, pozicije, pravila (Julija Kristeva); to važi i u slučajevima kada je formalizacija rada unutar različitih medija; slike, crteža, video-instalacije. Umjetnik metodom aproprijacije prenosi elemente četiri dramatična, žanrovski različita, filma u drugi diskurs - video- instalaciju. Kraj filma kojim gradi video  autorov je  odabir; to je razrješenje, suština.O apropiciji istoričar umjetnosti Dejan Sretenović kaže da je to „instrument prenosa elemenata iz jednog u drugi sistem značenja ili umetnički diskurs, odnosno akt stvaranja koji strategijski poseže za postojećim, umetničkim ili neumetničkim, tvorevinama kao građom za konstituciju nove umetničke tvorevine”.“

Izložbu će otvoriti Natalija Đuranović, kustoskinja Centra savremene umjetnosti Crne Gore.

 

Izložba se može pogledati do 31. 01. 2020.  



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.