Dekan Odalović: Uz onlajn mentorstvo profesora na Fakultetu likovnih umjetnosti studenti dovršavaju radove




Dekan Odalović: Uz onlajn mentorstvo profesora na Fakultetu likovnih umjetnosti studenti dovršavaju radove

Uzimajući u obzir specifičnost praktične nastave koja se izvodi na Fakultetu likovnih umjetnosti Univerziteta Crne Gore, sa dekanom ovog fakulteta Ratkom Odalovićem, razgovarali smo o mogućnostima nastave na onlajn platformi, za vrijeme primjene privremenih mjera za sprečavanje nastanka i širenja korona virusa, u skladu sa naredbama Ministarstva zdravlja.

“Specifičnost nastave na umjetničkim fakultetima odražava se najprije kroz induvidualo umjetničko istraživanje koje zahtijeva adekvatan prostor (studio, atelje) kao i materijal neophodan za dalju realizaciju rada (slikarski, vajarski i dizajneImagerski materijali). Nažalost u budućem periodu odlaganja nastave zbog preventivnih mjera, studenti nijesu u prilici da koriste fakultetske prostorne kapacitete, tako da su primorani da obezbijede adekvatne uslove u kućnim prostorijama za nesmetan rad”, kazao je dekan Odalović.

Svakako, dodaje on, nastavno osoblje i uprava fakulteta imaju razumijevanja za studente, tako da će obim nastavnih zadataka prilagoditi njihovim mogućnostima realizacije.

“Na većini teorijskih predmeta, nastava se već prilagodila onlajn platformama, na kojima nastavno osoblje fakulteta sprovodi svakodnevne konsultacije, korekture i predavanja. Uprava fakulteta, na prijedlog Univerziteta Crne Gore, predočila je cjelokupnom nastavnom osoblju, mogućnosti za izvođenje onlajn nastave putem različitih paltformi, kao što su Zoom, Skype, Moodle, društvene mreže,  Dropbox i druge. Predmetni nastavnici će odabrati onlajn platforme koje im omogućavaju detaljan uvid u procesni rad studenata”, kazao je Odalović.  

Za nesmetano izvođenje onlajn nastave, nastavnom osoblju ovog Fakulteta na raspolaganju su saradnici i pripravnici koji učestvuju u pripremi materijala, kao i uprava, administrativno i vannastavno osoblje fakulteta, u cilju održavanja kvaliteta nastave.

„Najvažnija obavještenja ističemo na zvaničnom sajtu fakulteta, društvenim mrežama i po hitnosti na lične mejlove studenata. Prednost lakše komunikacije između profesora i studenata našeg fakulteta, jeste manji broj studenata (grupe) sa kojima profesori rade na induvidualnim likovnim poetikama, tako da je komunikacija direktna i posvećena“, navodi Odalović.

Odalović navodi da je praktična nastava FLU specifična, te da se realizacija umjetničkog rada stalno prati od predmetnog nastavnika.

„Eventualni izostanak u toku procesa realizacije kod studenata je vidljiv i mjerljiv kroz završni ispit – rad. Ukoliko vanredna situacija potraje, studenti će na kraju semestra demonstrirati stečene vještine i znanja kroz praktičnu realizaciju radova, tako da će i njihovi rezultati biti adekvatno ocijenjeni. U ovom slučaju ne vidimo razlog da se i ocjene ne dostave u elektronskom obliku“, smatra Odalović.

 

Medijske objave: 

https://m.cdm.me/drustvo/studenti-fakulteta-likovnih-umjetnosti-uz-onlajn-mentorstvo-dovrsavaju-radove/

https://www.portalanalitika.me/clanak/odalovic-studenti-flu-uz-onlajn-mentorstvo-profesora-zavrsavaju-radove

https://www.mladiniksica.me/uz-onlajn-mentorstvo-profesora-na-fakultetu-likovnih-umjetnosti-studenti-dovrsavaju-radove/

 

 

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.