Profesorica Ana Matić učesnica SHIFT – Virtual Summit-a koji je organizovala AIGA DEC




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

AIGA je internacionalna organizacija dizajnera osnovana 1914. u Njujorku, njen ogranak DEC (Design Educators Community), osnovan je 2004. godine. AIGA je profesionalno udruženje čija je misija da podstiče razmišljanje o dizajnu kroz razmjenu ideja i informacija, kao i da podržava kritičku analizu i istraživanje, a sve u cilju unapređiivanja obrazovanja i etičke prakse. Prepoznata je i kao važna podrška edukatorima u oblasti dizajna. DECnastoji da doprinese poboljšanju sposobnosti predavača i institucija iz oblasti grafičkog dizajna, sve u cilju što boljeg kvaliteta prenošenja znanja u dizajnerskim praksama, teoriji i istraživanju.

 

Imajući u vidu novonastalu situaciju izazvanu pandemijom, i za većinu učesnika nov način izvođenja nastave, pod krovnim nazivom SHIFT, organizatori su kao izazov predavačima u oblasti Grafičkog dizjana postavili tri teme: How must our teachingshift? How must our researchshift? How must our communityshift?.

 

Virtuelni samit koji održan od 3 do 7. avgusta 2020. se odvijao na više paralelnih nivoa, koristeći raspoloživu tehnologiju. Tako su učesnici imali priliku da na Slackplatfomi aktivno učestivuju i diskusijama vezanima za glavne teme samita, a preko Zoomplatforme su mogli da prate liveokrugle stolove i panel diskusije, kao i da učestvuju u Mixer panelima u manjim grupama. Većina okruglih stolova i panela je dostupna na YouTubekanalu (https://www.youtube.com/c/AIGADesignEducatorsCommunity/videos).

 

Ovogodišnja online konferencija, okupila je preko 1100 učesnika i omogućila je predavačima iz cijelog svijeta da mogu da se pridruže i daju svoj doprinos. Profesorica Ana Matić sa Fakulteta likovnih umjetnosti Cetinje, pridružila se konferencijskom danu koji je bio posvećen temi – Edukacija u grafičkom dizajnu, a svoj doprinos dala je i komentarima na okruglom stolu na temu – "Teaching the History of Graphic Design in the Contemporay Global Context", koji je vodila profesorica Roshanak Keyghobadi sa Farmingdale State Collegeiz Njujorka. Takođe je učestvovala u panel diskusiji "More is no More", koju su vodile ko-predsjednica DEC-a, profesorica na University of South Carolina– Meena Khalili i dizajnerka Anne Stark Ditmeyer iz Pariza. U završnici drugog konferencijskog dana, u svojim komentarima prof. Matić je podijelila primjere dobre prakse koji se realizuju na Studjskom programu Grafički dizajn Fakulteta likovnih umjetnosti na Cetinju, a koji su vezani za temu panela "Empowering sudents and building community through virtual critique methods", koji su vodile Rebecca Tegtmeyer, profesorica na Michigan State Universityi članica upravnog odobora AIGA DEC, kao i Kelly Walters, profesorica na Parsons School of Designu Njujorku. Treći dan bio je tematski posvećen istraživanju u dizajnu. Okrugli sto pod nazivom "Paths for Research"vodile su Meaghan Dee, ko-predsjednica izvršnog odbora DEC-a i profesorica na Virginia Tech,zajedno sa Helen Armstrong, profesoricom na North Carolina State University. U okviru okruglog stola prof. Matić je kratko upoznala učesnike sa akitvnostima FLUID dizajn foruma. 

Kako i sama kaže, veoma je značajno što ima mogućnost da bude na ovoj konferenciji, jer će joj mnogo pomoći u njenom daljem pedagoškom radu i istraživanju. Takođe je bilo veoma korisno upoznati nove komunikacijske alate pomoću kojih je učešće na panelima osim direktne komunikacije dobrim dijelom nastavljeno kroz chat sekcije na Slackplatfomi, koji su svim učesnicima pružili mogućnost da budu aktivni, iznesu svoje stavove i reaguju na stavove ostalih kolega. Ovaj način komunikacije značajno proširuje inkluzivnost i nivo diversifikacije stručnih sadržaja, a nastavio se i nakon konferencije. To je veoma važno, jer se tokom konferencije oformila jedna ozbiljna zajednica predavača koji su spremni da dalje zajednički rade – što je još jedan od kvaliteta ovog petodnevnog samita.

AIGA DEC je veoma posvećena organizacija, čiji rad pratim već par godina, a ova konferencija je otvorila nova polja i za unapređenje same nastave i uporedivosti programa ali i za neka nova istraživanja, i što je najvažnije, dala mi priliku da direktno komuniciram sa puno kolega iz cijelog svijeta, sa kojima dijelim iste ciljeve, vrijednosti i probleme. Takođe, ovo iskustvo mi je veoma značajano i sa pozicije koordinatorke FLUID dizajn foruma, koji se zbog aktuelne situacije ove godine takođe morao prestruktuirati na novi format, a organizacioni tim SHIFT samita se zaista potrudio da dobro osmisli i unaprijedi konferencijske kanale komuniciranja. Ovo je ujedno bila i prilika da dam skromni doprinos poboljšanju internacionalne vidjlivosti FLU Cetinje, Univerziteta Crne Gore, FLUID-a i Crne Gore.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.