Nataša Đurović i Zoran Petrušić predstavljaju Crnu Goru na VII Međunarodnom Bijenalu vizuelnih umjetnosti u Čačku




Nataša Đurović i Zoran Petrušić predstavljaju Crnu Goru na VII Međunarodnom Bijenalu vizuelnih umjetnosti u Čačku
 

Umjetnica Nataša Đurović, redovni profesor Fakulteta likovnih umjetnosti Univerziteta Crne Gore, predstavljaće Crnu Goru,  sa umjetnikom Zoranom Petrušićem, na VII Međunarodnom Bijenalu vizuelnih umjetnosti u Čačku, na kome će se od 14. novembra do 20. decembra 2020. godine predstaviti umjetnici iz čak 30 zemalja. Stručna selekcija učesnika iz Crne Gore povjerena je istoričarki umjetnosti mr Luciji Đurašković, direktorici JU Muzeji i galerije Budve.

“Višeznačnošću ovogodišnjeg tematskog okvira, koji nosi naziv „Razgraničenja“, posmatranog u korelaciji sa opštim nazivom projekta – izložbe „ Biblioteka- otvorena knjiga Balkana“, predlaže se kulturni dijalog kao osnova, ali i most, u procesu prevazilaženja konfesionalnih i nacionalnih razlika, i uspostavljenih geopolitičkih granica. Koncept izložbe kao kulturni dijalog, sa programom koji podstiče uzajamno razumijevanje i poštovanje, kao metoda za potiranje razlika i suprotnosti nastalih u prošlosti, svrstava ovu bijenalnu manifestaciju u red relevantnih kulturnih događaja na prostoru bivše Jugoslavije.

Struktura uspostavljene platforme na balkanskom bijenalu, predstavlja svojevrsno polje istraživanja, potiranja granica, izlaganja različitih vizuelnih retorika i transfera ideja, jasno manifestujući težnje inicijatora ovih umjetničkih susreta, ka razvijanju fluidnog dijaloga između ne/balkanskih naroda, kao i prezentaciji balkana oslobođenog od negativnih premisa.” 

Nataša Đurović  je rođena u Doboju, BiH 1963. godine. Diplomirala na Kulturološkom fakultetu na Cetinju 1986. godine. Stipendista je francuske Vlade na specijalizaciji u Parizu 1989/90 . 1992. godine je magistrirala na Akademiji likovnih umetnosti u Ljubljani. Redovni je profesor Fakulteta likovnih umjetnosti na Cetinju i član ULUCG. Realizuje umjetničke ideje u različitim medijima: crtežu, slici, fotografiji, ambijentalnoj i zidnoj instalaciji, performansu. Izlagala je na prestižnim kolektivnim izložbama u Francuskoj, Crnoj Gori, Srbiji, Sloveniji, Švedskoj, Austriji, Italiji, Hrvatskoj, Kanadi, SAD i Makedoniji.  Samostalno je izlagala u Crnoj Gori, Srbiji, Italiji i San Marinu. Dobitnik je više nagrada za umjetnički rad, među kojima 2003. godine Nagrada Hercegnovskog zimskog likovnog salona, 2012. godine Nagrada za crtež Crnogorskog likovnog salona “13. novembar” i 2017. godine Grand Prix Crnogorskog likovnog salona “13. novembar”.

 

Medijske objave:

https://www.portalanalitika.me/clanak/natasa-durovic-i-zoran-petrusic-predstavljaju-crnu-goru-na-vii-medunarodnom-bijenalu-vizuelnih-umjetnosti-u-cacku

https://www.cdm.me/kultura/natasa-durovic-i-zoran-petrusic-na-bijenalu-vizuelnih-umjetnosti-u-cacku/

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.