Dekan Marković: Na Fakultetu likovnih umjetnosti nastajaće kadrovi za zaštitu crnogorske kulturne baštine 




Dekan Marković: Na Fakultetu likovnih umjetnosti nastajaće kadrovi za zaštitu crnogorske kulturne baštine 

Foto

Na Fakultetu likovnih umjetnosti Univerziteta Crne Gore 2020. godinu krunisalo je pokretanje postupka za akreditaciju akademskog osnovnog i master studijskog programa Konzervacija i restauracija.

DekImagean Fakulteta Marko Marković kazao je da će ovaj program biti realizovan na Fakultetu likovnih umjetnosti u saradnji sa Prirodno-matematičkim fakultetom, Metalurško - tehničkim i Arhitetonskim fakultetom UCG.

„Ovaj program se u potpunosti uklapa u strategiju sistema visokog obrazovanja Crne Gore, kao i Strategiju razvoja Univerziteta Crne Gore, jer predstavlja moderno koncipiran interdisciplinarni program koji će proizvoditi kadrove koji su potrebni tržištu rada i na taj način unaprijediti oblast zaštite kulturne baštine u Crnoj Gori“, ocijenio je dekan Marković.

Sa njim smo razgovarali o trendu velikog interesovanja za upis na FLU, događajima koji su obiježili 2020. godinu, umjetničkim projektima i nastavi.

UCG: Pored novog programa i povećanog interesovanja za upis na FLU, koji momenti su obilježili proteklu godinu?

DEKAN MARKOVIĆ: Ove godine FLU je upisao najveći broj studenata od njegovog osnivanja. Upisano je 40 studenata na prvu godinu osnovnih studija i 27 studenata na prvu godinu master studija, što je ukupan broj mjesta koje smo ponudili u skladu sa licencom. Tradicionalno, na slikanju i dizajnu bude više kandidata, ali ove godine smo imali apsolutno popunjene kapacitete i na studijskom programu Vajarstvo. Raduje nas povećano interesovanje za umjetničko obrazovanje u oblasti likovnih umjetnosti. Naš cilj je da u budućnosti širimo akademsku ponudu i razvijamo naše studjske programe kako bi studentima ponudili različite oblasti u kojima mogu da se usavršavaju.

Prednost budućim studentima Fakulteta likovnih umjetnosti od ove godine je to što raspolažemo sa novom, namjenski građenom i kvalitetno opremljenom zgradom u sklopu većeg Kompleksa fakulteta umjetnosti na Cetinju. Veličina prostora sa specifičnim namjenama prostorija, novim namještajem i opremom za sve vrste učioničkog, bibliotečkog, kabinetskog, ateljejskog i radioničkog tipa, kao i za administrativne, tehničke i druge namjene, u potpunosti zadovoljava visoke standarde nastavnog i istraživačkog procesa.

UCG: Uprkos izazovima pandemije FLU je realizovao značajne projekte kao što su “From black to white”, zajednička izložba profesora FLU i Akademije umjetnosti iz Vilniusa, i VIII FLUID Dizajn forum?

DEKAN MARKOVIĆ: I pored novonastalih okolnosti višegodišnja tradicija organizovanja FLUID dizajn foruma se nastavila, na višestruko zadovoljstvo studenta, kolega i regionalnih partnera. Ove godine je festival organizovan onlajn putem ali se čini da su svi kriterijumi zbog kojih FLUID slovi za jedan od najperspektivnijih edukativnih festivala u regionu i na kojima se radilo prethodnih godina i ovog puta bili zastupljeni. Učestvovalo je 40 predavača, a festival je putem onlajn platformi pratilo 2.200 gledalaca. 

Zadovoljstvo nam je da smo dobili mogućnost da ipak aktiviramo i prostor Galerije 42 u Centru za umjetnička istraživanja. Takvih prilika je bilo malo, ali smo se potrudili da uz poštovanje svih mjera realizujemo i ovaj vid programa, kako bi se održala kultura neposredne relacije sa umjetničkim radom koja je jedan od primarnih uslova za razumjevanje umjetnosti.

Rječ je o izložbi “From black to white”, internacionalnom umjetničkom projektu Akademije umjetnosti u Vilniusu i Fakulteta likovnih umjetnosti Univerziteta Crne Gore. Ovo je ujedno prvi dijalog između umjetnika ovih zemalja koji na jedan eksperimentalan način prilazi crtežu i postavlja pitanje šta crno-bijelo znači za prostor Baltika i Mediterana.

Izložba na Cetinju je nastavak projekta koji je premijerno predstavljen prethodne godine u galeriji ”Akademija” Vilniuske Akademije umjetnosti. Projekat se razvijao kroz saradnju studenata i profesora ove dvije instititucije, koji su učestvovali u Erasmus+ programima razmjene.

UCG: Fakultet likovnih umjetnosti je prepoznat kao fakultet koji je vrlo aktivan na polju internacionalizacije. Koje aktivnosti su bile zastupljene na ovom polju u protekloj 2020. godini?

DEKAN MARKOVIĆ: U ovoj godini FLU je dobio pet novih KA 107 projekata međunarodne kreditne mobilnosti kojim je ostvaren veliki broj stipendija za studente i nastavno osoblje fakulteta. Tu posebno želimo da izdvojimo projekte koji su po prvi put ostvareni sa Albertina Akademijom iz Torina i sa Akademijom likovnih umjetnosti i dizajna iz Kluža. Ovi projekti doprinose daljem širenju mreže partnerstava koja u ovom trenutku broji 15 umjetnički akademija iz EU, koje će garantovati da i u narednim godinama FLU zadrži visok nivo akademske mobilnosti.

FLU je ove godine imao 15 studenta koji su boravili na partnerskim akademijama dok je sedam gostujućih studenta boravilo na našem fakultetu. Takođe, na nedavno završenom Erasmus konkursu selektovano je 23 studenta FLU koji će u narednoj godini boraviti na partnerskim akademijama, dok će pet gostujućih studenta boraviti na Cetinju u narednom semestru.

Drago nam je da ova situacija nije negativno uticala na interesovanja kako naših tako i inostranih studenta i da smo i pored pandemije uspjeli da realizujemo ovaj broj mobilnosti kao i da ćemo nastaviti da uz praćenje svih mjera ostvarimo i ono što je planirano u narednoj godini.

UCG: Koliko je bilo moguće raditi sa studentima Fakulteta likovnih umjetnosti u uslovima koje diktira pandemija?

DEKAN MARKOVIĆ: Ovo je bila teška godina radili smo u uslovima hibridnog rada, kombinujući onlajn i uživo, boreći se sa virusom i vremenom i ono što je za nas najvažnije kreativnošću.

Onlajn i kombinovani način održavanja nastave zahtjevali su dodatno angažovanje profesora i saradnika koje je znatno veće nego u uslovima prije pandemije. onlajn predavanja u realnom vremenu, snimanje video predavanja, onlajn provjera, praćenja nastave i aktivnog učesća studenta tokom predavanja, izrada specifičnih radova i zadataka samo su neke od novih aktivnosti koje su tražile dodatne resurse kompletnog nastavnog osoblja. Nastavno i neakademsko osoblje Fakulteta dodatnim trudom, radom i zalaganjem učinili su sve da se zadrži visok nivo kvaliteta nastave i rezultata studenta po kojim je FLU poznat.

UCG: Kakva su vaša očekivanja u pogledu budućeg rada, u okviru 2021. godine?

DEKAN MARKOVIĆ: Naravno, nadamo se da će pandemija stati i da ćemo moći da se vratimo ustaljenim praksama rada, da profesori i studenti uz svakodnevnu komunikaciju i rad nastave sa edukativnim programom FLU. Razumjećete da je za umjetničke fakultete od ključnog značaja da se studenti što prije vrate u neposredan kontakt sa svim alatima, materijalima i ostalim instrumentima neophodnim za njihovo stvaralaštvo ali i sa profesorima koji ih usmjeravaju u njihovom kreativnom radu. Uz nadu da će to što prije da se dogodi, naš nastavni kadar će nastaviti da čini sve što je u našoj moći da naši studenti nastave redovno da unapređuju i rade na svom umjetničkom izrazu.

 

Medijske objave:

https://www.cdm.me/kultura/na-fakultetu-likovnih-umjetnosti-nastajace-kadrovi-za-zastitu-crnogorske-kulturne-bastine/

https://www.portalanalitika.me/clanak/markovic-na-flu-nastajace-kadrovi-za-zastitu-crnogorske-kulturne-bastine

 

 

 

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.