Riječ prodekana za nastavu o upisu na Medicinski fakultet




Riječ prodekana za nastavu o upisu na Medicinski fakultet

Image

 

 

Medicinski fakultet u Podgorici je naučno - nastavna jedinica Univerziteta Crne Gore. Na Medicinskom fakultetu se realizuju integrisani akademski studijski program Medicine, Stomatologije, Farmacije i primijenjeni studijski program Visoke medicinske škole, primijenjene fizioterapije, po Bolonjskom principu, kao i programi doktorskih i specijalističkih studija i od ove godine primijenjene master studije Zdravstvene njege i Fizioterapije.

Osnovna djelatnost Medicinskog fakulteta je obrazovanje kvalitetnih stručnjaka i naučnika kroz obrazovnu djelatnost i razvijanje naučnoistraživačkih aktivnosti. Kroz kontinuiranu medicinsku edukaciju Medicinski fakultet obezbjeđuje edukativne karaktere savremenih trendova iz svijeta od regionalnih autoriteta.

Mobilnost studenata Medicinskog fakulteta kroz međunarodnu saradnju Medicinskog fakulteta i organizovanu aktivnost MOMSIC-a je poseban dio obrazovnog procesa.

Kroz realizaciju bilateralnih, nacionalnih, Erasmus i Erasmus plus projekata ostvarena je značajna međunarodna saradnja regionalnih centara i Medicinskog fakulteta UCG.

  • Studije medicine traju 6 godina (12 semestara). Završetkom studenti stiču stručno zvanje doktor medicine.
  • Studije stomatologije traju 6 godina (12 semestara) i sa završenim studijama studenti stiču stručno zvanje doktor stomatologije.
  • Studije farmacije traju 5 godina (10 semestara). Završetkom osnovnih studija farmacije student stiče se stručno zvanje doktor farmacije

Medicinski fakultet organizuje doktorske studije medicine, stomatologije i farmacije. Studije traju tri godine ili 6 semestara. Poslije odbrane doktorata stiče se akademska titula doktora nauka.

Medicinski fakultet vodi praktičnu nastavu u okviru specijalizacija doktora medicine. Kompletna specijalizacija radiologije i porodične medicine, odvija se prema planu i programu na Medicinskom fakultetu i njegovim kliničkim bazama. U kontroli sprovedene nastave, koriste se savremeni indikatori kontrole kvaliteta.

Studije primijenjene fizioterapije traju 3 godine (6 semestara) i specijalističke 1 godinu ( 2 semestra).

Zdravstvena njega na Visokoj medicinskoj školi je primijenjeni studijski program koji traje 3 godine (6 semestara), čijim se završetkom stiče zvanje Visoka medicinska sestra/tehničar. Na VMŠ realizuje se i program jednogodišnjih specijalističkih studija u trajanju od 1 godine (2 semestra), čime se stiče stručno zvanje specijalista zdravstvene njege. U predstojećoj školskoj godini počeće i realizacija primijenjenih master programa.

Nastava

Teorijska i praktična nastava na predkliničkim predmetima studijskih programa Medicinskog fakulteta se realizuje u savremeno opremljenim amfiteatrima, slušaonicama, laboratorijama, kompjuterskim salama u zgradama Medicinskog fakulteta.

Nastava iz kliničkih predmeta se odvija u nastavno naučnim bazama Medicinskog fakulteta, Kliničkom Centru Crne Gore, Institutu za javno zdravlje, Domovima zdravlja Podgorica I drugim specijalizovanim ustanovama.

Kroz savremene tehnologije učenja i predavanja na daljinu, testiranje uspjeha studenata a kroz savremene elektronske modele, prate se ishodi učenja studenata u toku studiranja.

Kroz aktivnosti, težnja Medicinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore je promocija i konkurentnost sa svjetski priznatim fakultetima, prepoznatljiv identitet na mapi akademske zajednice, uz benefit društva u cjelini.

Vjerujem da će studenti Medicinskog fakulteta, koji su privilegija društva, kroz odgovorno ponašanje, učenje, rad, osvajati znanja i razumjeti poseban i izuzetan značaj poziva koji su izabrali, a svojim saznanjima, vještinama učiniti ovaj svijet boljim, pružajući nesebično svoja znanja društvu, doprinoseći očuvanju i unapređenju zdravlja ljudi i razvoju struke i nauke.

Procedura upisa

Procedura upisa na osnovne akademske studije Medicina i Stomatologija na Medicinskom fakultetu, se sprovodi u skladu sa Pravilnikom Zakona o visokom obrazovanju Ministarstva prosvjete Crne Gore.

Literatura za pripremu prijemnog ispita iz predmeta od značaja za upis na studijske programe medicina i stomatologija Medicinskog fakulteta, koji su definisani Zakonom o visokom obrazovanju, istaknuta je na sajtu Medicinskog fakulteta.

Kandidati stiču pravo upisa na studijski program medicina i stomatologija ukoliko su položili prijemni ispit. Za upis na akademski studijski program Farmacija, kandidati ne polažu prijemni ispit kao i za upis na Primijenjene programe.

Ocjene iz srednje škole, uspjeh kandidata participira u ukupnom zbiru bodova, sa rezultatom, ocjenom položenog prijemnog ispita.

Interesovanje najboljih učenika za upis je kvalifikacija statusa Medicinskog fakulteta u obrazovnom procesu visokoškolskih institucija u Crnoj Gori.

Kroz tradiciju Medicinski fakultet se afirmisao u visoko školskom obrazovanju Crne Gore.

 Prodekan za nastavu

prof. dr Aleksandra Vuksanović Božarić:



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.