Na Visokoj medicinskoj školi promovisan udžbenik "Fiziologija"




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U amfiteatru Visoke medicinske škole u Beranama promovisan je udžbenik "Fiziologija" čiji su urednici fiziolozi - dekan Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu prof. dr Vladimir Jakovljević i prof. dr Gvozden Rosić, a na čijem radu je učestovao veliki broj profesora, nastavnika i saradnika velikog broja relevantnih obrazovih ustanova iz regiona.

Ideja o Visokoj Medicinskoj Školi u Beranama vijorila se nad gradom i ljudima skoro pola vijeka. Plejada vrsnih ljekara ovog kraja sa akademikom Brankom Zogovićem na čelu baštinila je vrijednosti knjige, škole i obrazovanja, što i priliči sredini kakva je ivangradska tada, a danas beranska.
Vjerujem da je promocija udžbenika Fiziologija za strukovno sestrinstvo biti samo početak promocija udžbenika u ovoj školi, jer znati da trebaš dosegnuti novo znanje je privilegija mudrih i pametnih. Takvih ljudi u ovom kraju ne nedostaje, rekao je rukovodilac VMŠ prof. dr Saša Raičević.

Objedinili smo ljude i energiju ne samo sa Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu koji se bave fiziologijom već i sve iz okruženja koji se bave fiziologijom i rezultat toga je ovaj udžbenik. Mislim da smo tokom gotovo dvogodišnjeg rada uspeli da napravimo udžbenik koji će biti prihvatljiv za visoke sestre jer taj deo jako važan ali i obiman i težak, i ideja nam je bila da ovim udžbenikom to gradivo, uz dosta ilustracija maksimalno približimo budućim visokim medicinskim sestram,  istakao je prof. dr  Vladimir Jakovljević.

Kineska poslovica kaže: „Znanje je blago koje svakog vlasnika svuda prati.“ Sa ovom misli je i začeta ideja da se napiše udžbenik iz fiziologije za osnovne strukovne studije.
Ovaj udžbenik je rezultat intenzivnog višemesečnog timskog rada profesora, saradnika i edukatora sa nekoliko uvaženih akademskih i strukovnih edukativnih institucija u regionu.
Bila mi je čast i zadovoljstvo, da učestvujem u celom procesu kao koautor poglavlja u ovom udžbeniku.
Potreba za ovakvim udžbenikom postoji veoma dugo, istakla je prodekanka za međunarodnu saradnju prof. dr Nataša Popović

Ova lijepa noć i trenutak radosti kada promovišemo prvi udžbenik za strukovno sestrinstvo iz predmeta Fiziologija, predstavlja svetionik u ovom hramu znanja i nastavak tradicije uspješnog obrazovanja medicinskih sestrara, sa ciljem postizanja višeg kvaliteta zdravstvene zaštite ovdje u Vasojevićima i Crnoj Gori.

Jedino što se dijeljenjem umnožava je znanje, a nesebičnost urednika u izradi i pisanju ovog udžbenika omogućila je uključivanje profesora fiziologije iz regiona, a nama je dodatno zadovoljstvo što je autor jednog poglavlja i naša profesorica Nataša Popović sa Medicinskog fakulteta u Podgorici, rekao je dekan prof. dr Miodrag Radunović.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.